Začine, samoniklo i ljekovito bilje svakako bi trebalo češće koristiti
 Foto: iStock
Superhrana za 2016.

Ove namirnice treba hitno "ugostiti" u kuhinji

Na kraju svake godine smišljamo neke zdrave, a često i nerealne odluke kojih ćemo se (kao) pridržavati u novoj godini. No, možda biste baš u 2016. i mogli učiniti nešto po tom pitanju. Upoznajte pet supernamirnica koje biste trebali češće konzumirati

Čini li vam se da je vaš kućni jelovnik postao dosadan, jednoličan i ne baš zdrav? Imate osjećaj da već godinama jedete na jednak način spravljenu hranu koja vam više uopće ne pričinja zadovoljstvo? I još k tome, užasno vam teško pada na želudac pa biste nakon završenog obroka najradije prilegli? Potpuno vas razumijemo jer je većini nas kuhanje postalo rutina u kojoj tek rijetki još uživaju. A to nažalost ostavlja tragove kako na našem (ne)zadovoljstvu pojedenim obrokom tako i na kilaži.

Ipak, uz male promjene na jelovniku moguće je postići puno. A mi smo istražili koje su to supernamirnice koje bi svakako trebalo češće konzumirati u novoj godini. Sudeći prema mišljenju nutricionista, moglo bi nam biti zahvalno nepce, ali i cijelo tijelo.

Spremni? Predstavimo zvijezde 2016.! A one su:

1. Brašno zelene banane

Ovo specijalno voćno brašno ima visoke hranjive vrijednosti, bogato je mineralima i vlaknima, sadrži otporni škrob te je odličan izvor kalija, željeza i magnezija. Ono što je još važnije jest da je bez glutena i kao takvo odlična zamjena brašnima od sjemenki pa je pogodno u prehrani bolesnika s autoimunim oboljenjima. Brašno od zelene banane neutralnog je okusa pa ga se može koristiti baš u svemu - za izradu tijesta, za zgušnjavanje kaša, juha i umaka, za smoothije, sirove deserte... I na kraju, odlično je za sve one koji se odluče smršavjeti jer kontrolira razinu šećera u krvi.

Foto: iStock
Brašno zelene banane može se kupiti preko interneta ili u trgovinama zdrave hrane, cijena za 500 g je oko 40 kn

2. Sladila od probiotičkih vlakana

Uz svo to mnoštvo dijeta koje ne uključuju šećer često smo se i sami "švercali" koristeći umjetna sladila ili pak steviju, med i sirup rižina slada. Nutricionisti u novoj godini preporučuju da isprobate sladila od probiotičkih vlakana koja ćete najlakše pronaći putem internet shopova zdrave hrane. U umjerenim količinama ovo sladilo nadomješta šećer i povećavaju snagu tijela.

3. Ulje od Sacha Inchi sjemenki

Chia sjemenke već smo poznali pa im u ovom trenutku možemo zahvaliti na svemu dobrome, a u svoj život možemo pozvati peruanskog kralja zdravlja! Sacha Inchi zovu još i Inka orah te Planinski kikiriki. Među suvremenim stručnjacima za prehranu Sacha Inchi je cijenjen iz razloga što obiluje omega 3 i omega 6 masnim kiselinama i to čak u većoj količini nego chia sjemenke.

Foto: iStock
Kada zelene "zvijezdice" dobiju smeđu boju, sjemenke koje se nalaze u njima koriste se za proizvodnju čudesnog ulja

Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja:

  • jača imunološki sustav
  • poboljšava cirkulaciju
  • održava elastičnost stijenki arterija, štiti nas i smanjuje rizik od srčanog udara
  • regulira kolesterol i trigliceride
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • poboljšava probavu
  • smanjuje rizik od raka
  • djeluje protuupalno

4. Crni grah

Mahunarke i leća ponovno su došle u središte pozornosti s moćnom crnom grahoricom. A on je crni grah. Bilo da se odlučite za neprerađenu namirnicu ili za neku od varijacija kao što su brašno ili tjestenina spravljeni od crnoga graha, budite sigurni da ćete svome organizmu pružiti dobru dozu proteina, vlakana i sporootpuštajućih ugljikohidrata zbog kojih ćete se duže osjećati sito. Jesmo li spomenuli da je crni grah ujedno i značajan antioksidans te da u kombinaciji s rižom čini kompletni protein sa svih devet esencijalnih aminokiselina.

Foto: iStock
Crni grah kuha se poput svakog drugog graha i zahtjeva da ga večer prije namočite u vodi

Savjet plus!

  • nikada nemojte soliti grah prije ili za vrijeme kuhanja jer će otvrdnuti
  • kisele sastojke poput rajčice, vina i octa jelu dodajte tek kad je grah skuhan
  • probavne smetnje i plinove možete umanjiti ako vodu u kojoj se grah namakao prije kuhanja zamijenite svježom

5. Ljekovito bilje i začini

Možda niste niti svijesni koliko griješite što koristite tek dva, tri začina dok oko vas raste toliko toga ljekovitog i jestivog. A gdje su još svi oni egzotični začini koji nam dolaze sa svih strana svijeta i mame nas svojim mirisima, okusima i bojama iz specijaliziranih trgovina. Oh, pa da, zamalo smo zaboravili čaj - znate onaj topli napitak kojemu do danas možda niste pridavali preveliki značaj, a trebali biste... Probajte iz svoje kuhinje izbaciti gotove umake (pogotovo one u prahu), instant juhice i slične pripravke i sami napravite začinske mješavine. Vjerujte, moglo bi vam se svidjeti!

Uf, čini se kako će nova godina biti prožeta novim mirisima i okusima ako se odlučite pružiti priliku novim supernamirnicam. Mi hoćemo, a toplo se nadamo da nećemo biti jedini!

Linker
16. travanj 2024 15:09