Hit namirnica Patlidžani, jer volimo i gorko!

Vesna Gregl

Gotovo cijeli svoj staž odradila je u ženskoj štampi, najprije Mili, potom Teni, a posljednjih godina u redakcijama Moje tajne, Mo...

Više >

Njihov specifičan okus koji godi probavi obožavaju na Mediteranu i u arapskom svijetu, i to od sultana do imama!

Patlidžani zapečeni s parmezanom i rajčicom oduševili su kuhara Jamiea Olivera za gastronomskog putovanja Italijom u autobusu-kuhinji, koje smo imali prilike vidjeti i na našoj televiziji. Smatra ih idealnim dodatkom svakom pečenom mesu, kao i ribi. Parmigianu od patlidžana obožava i njemačko-turska glumica Selma Ergeç, koja je u Sulejmanu Veličanstvenom glumila njegovu sestru Hatice.

Patlidžani vrlo brzo trule, stoga ih treba pažljivo čuvati. Neoprane i nerazrezane držite ih u hladnjaku, ali podalje od jabuka, koje proizvode etilen i time utječu na brže starenje patlidžana.

Ovaj izdašni plod pikantnog okusa, koji uspijeva u toplim i vlažnim predjelima, najzastupljeniji je na Mediteranu, u Grčkoj i Turskoj, gdje se smatra da djevojka nije spremna za udaju dok ne zna pripremiti barem 50 jela s patlidžanima. Nađete li se na Bosporu, svakako isprobajte hünkar beğendi ili sultanovu poslasticu, u doslovnom prijevodu “sultan ju je volio”, a volio ju je sultan Murad IV. Uz još jedan turski specijalitet s patlidžanima, imam bayaldi, u prijevodu “imam se onesvijestio”, vezana je legenda. Štedljivi se imam, navodno, onesvijestio kad je, poželjevši patlidžane i četvrti dan, saznao da mu ih pripremaju sa skupim maslacem.

Najčešće nalazimo velike, ljubičaste, ovalne patlidžane, ali ima ih još puno različitih sorti, veličina i raspona boja: od tamnoljubičastih preko zelenih i narančastih do neobičnih patlidžana na bijele i ljubičaste pruge.

Nisu neki izdašan izvor vitamina i minerala, ali su zato bogati celulozom te potiču rad probavnih organa. Također, sadrže znatnu količinu pektina, koji snizuje kolesterol.

Foto: iStock Iako nije posebno istaknuto u receptima, i ovo može biti ideja za pripremu patlidžana. Operite ga i narežite na ploške pazeći da ga ne razrežete do kraja. Raširite ga tako da na posudi za pečenje izgleda kao rascvjetali cvijet. Posipajte ga maslinovim uljem, posolite, popaprite, dodajte malo majčine dušice, na pola narezane cherry rajčice, feta sir i svježi bosiljak pa pecite u pećnici dok ne omekša.

Plavi patlidžan zdrav je za srce jer osigurava znatnu količinu kalija, što pomaže normalizaciji krvnog tlaka. Ujedno sadrži vrstu fitokemikalije zvanu saponin, koja ima antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

 

Jeste li znali?

Patlidžani sadrže vrlo malo masnoća i imaju svega 16 kalorija na 100 grama pa se preporučuju u dijetama. A zbog velike količine vode odlično utječu na niz tjelesnih procesa, kao i na kosu i kožu: ublažavaju bore i jačaju vrhove vlasi.

Kako biste im izvukli vlagu, a s njom i gorčinu, te spriječili upijanje velikih količina ulja prilikom pečenja, patlidžane prepolovite po dužini ili narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje u cjedilu najmanje 30 minuta.

Recepti koje ćete voljeti...

Talijanska parmigiana

Nema toga tko ne voli kombinaciju patlidžana i sira.

Foto: Arhiva Hanza media

Sastojci:

90 dag patlidžana
1 veći ljubičasti luk
40 dag pelata rajčica
3 velike svježe rajčice ili 2 - 3 dl pasiranih rajčica
3 režnja češnjaka
svežnjić bosiljka
po 15 dag mozzarelle i ricotte
40 dag naribanog parmezana
maslinovo ulje
sol

Priprema:

  1. Patlidžane operite, posušite, odrežite dio gdje se nalazi stapka pa narežite po dužini na ploške ili na kolutove debljine oko 0,5 cm.
  2. Složite na dva velika lima obložena papirom za pečenje i svaku plošku kistom malo nauljite s obje strane. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 stupnjeva.
  3. Za umak od rajčice pelate sitno nasjeckajte i stavite u dublju tavu, u kojoj ste prethodno na maslinovu ulju propirjali luk. Dodajte svježe oguljene i nasjeckane rajčice ili pasirane.
  4. Dodajte 2 režnja zgnječenog češnjaka, desetak nakidanih listića bosiljka, malo soli. Kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, često miješajući dok se umak ne zgusne. Kad je gotov, dodajte još 1 žlicu maslinova ulja.
  5. Parmezan sitno naribajte, dodajte protisnut režanj bijelog luka i još desetak sitno nasjeckanih listova svježeg bosiljka.
  6. Vatrostalnu posudu nauljite, stavite malo umaka od rajčica pa slažite kriške patlidžana jednu do druge, čak da se lagano preklapaju. Preko patlidžana rasporedite pola polutvrdog (ili mozzarelle) i svježeg sira (ili ricotte). Preko sira rasporedite trećinu umaka od rajčica, posujte trećinom parmezana.
  7. Ponovite sve još jedanput. Zadnji sloj neka budu samo patlidžani i rajčice. Posujte preostalim parmezanom i pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija.
Facebook komentari