Ovo se zove osvježenje Probajte mu odoljeti - semifreddo od mascarpone sira i jagoda

IZVOR: cukar
Andrea Cukrov

Diplomirana sam arheologinja i, iako volim sve grčko i rimsko, svoj pravi poziv pronašla sam u kuhinji. Hrana je moja svakodnevna ...

Više >

Ovo je zbilja jedan od najjednostavnijih recepata koje sam ikad napravila, a jako je ukusan i efektan.

 

Kako sam u zadnje vrijeme u velikoj ljubavi s mascarpone sirom (i inače ga volim, ali sada ga baš često koristim) napravila sam i semifreddo s njim i jagodama.

Konačno su se počele pojavljivati prve domaće i nisam im mogla odoljeti. Posebno ne u kombinaciji s ovim divnim kremastim sirom. Tako je nastao ovaj jednostavni semifreddo od mascarpone sira i jagoda. Ovo je zbilja jedan od najjednostavnijih recepata koje sam ikad napravila, a jako je ukusan i efektan.

Kako sam ga napravila u trenutku naleta energije i inspiracije nisam više imala puno dnevnog svjetla za fotografiranje, jedva sam okinula ove dvije - tri fotke.

Bez obzira na to na Instagramu je nastala prava pomama za ovim desertom pa sam odlučila preskočiti sve što sam planirala objaviti prije njega i dati mu prednost.

Zbilja se nadam da ćete ga isprobati i da će vam se svidjeti koliko i nama. A ako ste ipak raspoloženi za malo kopliciraniju verziju ovog deserta onda obavezno pogledajte ovaj recept

 

Recept koji ćete voljeti

Semifreddo od mascarpone sira i jagoda

Foto: Andrea Cukrov

Sastojci:

Za jagode:

  • 300 g jagoda + nekoliko jagoda za dekoraciju
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica aceta balsamica

Za semifreddo:

  • 250 g mascarpone sira
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 3 – 4 žlice meda
  • 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
  • nekoliko piškota ili bilo koji drugi keksi

Priprema:

  1. Prvo skuhajte umak od jagoda tako da jagode pomiješate sa šećerom i acetom balsamicom te sve zagrijavate nad umjerenom vatrom dok se zgusne i ne pretvori umak.
  2. Umak od jagoda ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
  3. Mascarpone sir pomiješajte sa slatkim vrhnjem, medom i vanilijom pa sve miješajte električnim mikserom dok ne postane čvrsto poput gustog šlaga.
  4. Sada dodajte i umak od jagoda i sve dobro promiješajte da se sjedini.
  5. Duguljati kalup za kruh obložite prozirnom folijom.
  6. Na dno kalupa posložite narezane ploške nekoliko jagoda.
  7. Prelijte preko svega pripremljenu smjesu od mascarpone sira i jagoda i poravnajte.
  8. Na kraju po vrhu poslažite piškote ili kekse po želji.
  9. Sve ostavite u zamrzivaču oko 3 sata da se dobro ohladi.
  10. Semifreddo ne treba biti potpuno zaleđen kada ga poslužujete pa ga svakako prije posluživanja ostavite malo na sobnoj temperaturi.
  11. Poslužite ga narezanog na kriške.
Facebook komentari