Zdravo i fino Tikvice su sada najslađe - da ih samo ne pohate, isprobajte naše recepte

Lada Novak Starčević

Zagrepčanka koja živi na selu u Vukomeričkim Goricama s dvoje djece, mužem i puuuno životinja - to sam ja! Još kao studentica novi...

Više >

Tikvice su odlične kuhane, na roštilju, punjene, u složencu ili varivima. U našim domaćinstvima najčešće se pohaju ili prže u tijestu od piva, a mi donosimo još pet ukusnih recepata

Iako se mogu kupiti u bilo koje doba godine, slasnim tikvicama sada je sezona. Postoji više vrsta tikvica, a razlikuju se po obliku, boji i okusu. Osim ploda tikvice jestiv je i njezin cvijet koji se obično poha.

 

Ovo povrće bogato je čitavim nizom nutrijenata:
  • manganom
  • vitaminom C
  • magnezijem
  • vitaminom A
  • kalijem
  • fosforom
  • bakrom
  • vitaminom B
  • prehrambenim vlaknima
  • folnom kiselinom.

 

Blagotvorno djeluje na probavni sustav, a ima i protuupalno djelovanje.

 

Ako je kora tikvice oštećena one brzo propadaju pa to imajte na umu. Možete ih i duboko zamrzavati. U tom slučaju preporuča se da ih kratko blanširate prije spremanja.

Foto: iStock Osim što se mogu pohati, cvjetovi tikvica se mogu i puniti. Čime? Ovisi o vašoj inspiraciji.

Tikvice su odlične kuhane, na roštilju, punjene, u složencu ili varivima. U našim domaćinstvima najčešće se pohaju ili prže u tijestu od piva, a mi donosimo još pet ukusnih recepata.

Recepti koje ćete voljeti...

Facebook komentari