Imate li popis najboljih keksića i neke od ideja kako ih ukrasiti?
 FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA
Ma nije prerano

Top pet zimskih keksića bez kojih vam blagdanski stol neće biti potpun

Donosimo sve o royal icing glazuri i najbolji recept za gingerbread keksiće na koji ćete ikada naići.

Za vas pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina

Je li rano za božićne pripreme? Ja nekako vjerujem da je sada pravo vrijeme za napraviti popis stvari koje ćemo pripremiti za blagdanski stol kao i one koje ćemo pokloniti.

Keksići su neizostavni dio svake blagdanske priče i sigurna sam da svaka kuća ima svoj omiljeni recept. A imate li popis najboljih keksića i neke od ideja kako ih ukrasiti?

Donosimo vam top 5 blagdanskih keksića, recept za royal icing glazuru, mali vodič kroz zimske začine i najukusniji recept za gingerbread keksiće.

5. Klasični prhki keksići

Klasični prhki keksići su neizostavni dio blagdane priče. Možete ih raditi u raznim oblicima, poput srca, zvijezda ili običnih i tradicionalnih krugova. Ove keksiće možete puniti pekmezom i prekriti drugom polovicom keksića kojoj ste napravili rupu u sredini. Možete ih poslužiti same, posute šećerom u prahu ili ih ukrasiti royal icing glazurom.

S njima nećete pretjerati, pogotovo u nadolazećem periodu. Najbolje od svega je što ih možete pripremiti i 10-ak dana unaprijed i bit će vam jednako ukusni.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

4. Kikiriki keksići

Kikiriki keksići su keksići koje obožavaju djeca, jednostavni su za pripremu, a mirišu predivno. Možete ih izraditi u klasičnom okruglom obliku s utisnutim crtama ili ih ukrasiti s likovima snješka ili soba.

Ideja za soba je da stavite dva slana pereca koja će biti uši i utisnete ih u keksić prije pečenja.

S malenim komadićima tijesta izradite dvije manje loptice (oči) i jednu malo veću (njuška) i takve ih ispečete. Kasnije oči i njuškicu obojite royal icing glazurom u boji.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

3. Zdravi keksići s bademovim brašnom

Preukusni zdraviji keksići rađeni od bademovog brašna s komadićima čokolade. Ove keksiće možete raditi i s dodatkom zobenih pahuljica. Jedni su od omiljenih keksića i rado viđeni u svim prigodama. Ovo vam može biti divan poklon prijateljima koji ćete staviti pod bor ili im jednostavno donijeti u goste.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

2. Raspucanci

Raspucanci su tradicionalni blagdanski keksići. Poznati su u cijelom svijetu i sigurno ste čuli za njih. Ja sam ih stavila na predzadnje mjesto ovog popisa. Za njihovu izradu postoji niz različitih recepata i različitih okusa, na vama je da odaberete vaš omiljeni, ili nekoliko njih. Svakako ih ubacite na listu keksića koje ćete raditi.

1. Gingerbread keksići

I na prvom mjestu su gingerbread keksići. Savršeni blagdanski keksići. Bez njih mi blagdani nisu potpuni. Ovi keksići se tradicionalno izrađuju u blagdanskim motivima i ukrašavaju royal icing glazurom (može i bez). Od njih se rade čovječuljci, sobovi, zvijezde, božićna drvca i sl. Također, možete izraditi kućicu ili božićno drvce koje će biti glavna zvijezda vašeg stola.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

Znate li što je royal icing glazura?

Royal icing ili kraljevska glazura je gusta glazura idealna za ukrašavanje. Sastoji se od bjelanjka, šećera u prahu i limunovog soka. Razne dekoracije načinjene od ove glazure, nakon što se osuše, mogu dugo trajati i jako su postojane. S royal icingom možete bojati, ispunjavati ili obrubljivati kekse.

Kod izrade kućice, ova glazura će vam poslužiti kao ljepilo za stranice. Također, možete ju napraviti malo gušću ili rjeđu, ovisno o namjeni za koju je koristite.

Gušća će vam poslužiti za ispisivanje ili obrubljivanje, a rjeđa za ispunjavanje. Također, ovu glazuru možete bojati prehrambenim bojama s čime je i sam izbor dekoracija mnogo veći. Da bi vam royal icing uspio potrebno je pridržavati se mjera i slijediti nekoliko koraka.

Za izradu royal icinga trebat ćete:

  • 1 bjelanjak (M veličine)
  • 170 g šećera u prahu
  • tri žličice soka svježeg limuna

Priprema:

  1. Neka vam sve posude budu čiste i suhe. Šećer u prahu obavezno prosijte. Neka vam jaje bude iz provjerenog uzgoja. Težina bjelanjka za jaje M veličine je 30-35 grama. Koristite jaje iz provjerenog uzgoja.
  2. Mikserom istucite jaja u snijeg.
  3. Dodajte im sok limuna. Postepeno dodajte šećer uz stalno miješanje.
  4. Provjeravajte gustoću glazure.
  5. Kada ste gotovi, poklopite posudu u kojoj je glazura jer se jako brzo suši. Ostavite je u hladnjaku na pola sata. Ovako pohranjena, glazura vam može trajati do 6 dana.
  6. Prije korištenja royal icing prebacite je u vrećicu za ukrašavanje kojoj ste odrezali vrh (pazite da ne bude širok otvor).

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

Začini

Sada kada znamo s čime ukrasiti keksiće, bacamo se na izbor začina i njihovu kombinaciju.

Uvijek možete kupiti mješavinu začina za blagdanske kolače i kekse, ali vam savjetujem da je sami izradite. Izrazito je jednostavno, a i sami možete prilagoditi intenzitet okusa. Osim toga, neki od začina možete zamijeniti drugim ili ga jednostavno izostaviti.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

Začini koje ja koristim za medenjake i njihovi omjeri su:

Cimet - ja koristim cejlonski jer mi ima pikantniju aromu i nije toliko oštrog okusa poput kasija cimeta. Ovo je jedan od mojih najdražih začina i pravi je zimski odabir. Za medenjake vam trebaju 2 žličice mljevenog cimeta.

Đumbir - korijen kojeg možemo pronaći u različitim oblicima, od kandiranog, u sirupu, sušenog samljevenog ili svježeg. Oštrog je okusa i koristi se za slatka ili slana jela. Jedan od najpoznatijih proizvoda je upravo gingerbread ili medenjaci. Za naše medenjake će vam trebati 2 žličice mljevenog đumbira.

Korijander - dolazi s Bliskog Istoka i jedan je od najpoznatijih začina. Znate li da korijander pripada obitelji mrkve? Lišće se koristi svježe i podsjeća na list peršina dok se sjemenke koriste suhe. Znate li za tajni sastojak mortadele? Da, korijander je zaslužan za posebnu aromu. Mi ćemo ga koristiti u našim medenjacima, stavit ćemo ½ žličice.

Kardamom - ovaj indijski začin sadrži limunast okus i iznimno je bogat vitaminima. Može se koristiti kao plod, sjemenka ili prah. Nama će trebati ¼ žličice praha kardamoma.

Muškatni oraščić - vjerujem da ste svi čuli za ovaj začin. Kada bi prevodili njegov naziv, rekli bi da je to mirisni orah. U prošlosti je predstavljao simbol moći i bogatstva, a kasnije je postao dostupan svima. Za naše medenjake ćemo koristiti ¼ mljevenog muškatnog oraščića.

Klinčić - visoko tropsko drvo čiji se začin dobije sušenjem njegovih cvjetova. Ovaj začin se smatra pravim zimskim začinom te se koristi u slanim i slatkim jelima. Za naše medenjake ćemo odvojiti ¼ žličice klinčića.

Kada smo opisali začine i nabrojili sve potrebno, možemo krenuti u izradu naših gingerbread keksića.

Dobar tek!

Vaša Nina Mrvica - Bake me by Nina

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 80 g smeđeg šećera
  • 70 g muscovado tamnog šećera
  • 80 g meda
  • 60 g Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
  • 1 kom jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žličice đumbira
  • ½ žličice korijandera
  • ¼ žličice kardamoma
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¼ žličice kliničića

Priprema:

  1. Mikserom izradite jaje i obje vrste šećera. Dodajte im med, aromu vanilije i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa. Sve dobro promiješajte.
  2. Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
  4. Postepeno dodajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
  5. Dobiveno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje 3 sata kako bi se tijesto dovoljno stisnulo.
  6. Pećnicu ugrijte na 170 °C. Pripremite lim za pečenje tako da na njega stavite papir za pečenje.
  7. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-9 minuta, odnosno dok ne porumene. Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja.
  8. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite royal icing glazurom.
  9. Keksiće spremite u metalnu kutijicu i potrošite unutar 14 dana.
  10. Gingerbread keksići su najukusniji nakon nekoliko dana.

Ako želite izraditi gingerbread keksiće kao dekoraciju za bor, nakon što modelirate tijesto kalupićima, utisnite široku slamku na gornji kut keksića kako bi napravili rupu. Kada se keksići ispeku i ohlade, ukrasite ih po želji i provucite konopčić kroz rupu.

Linker
24. travanj 2024 08:56