Humus spaja hranjivi slanutak bogat proteinima i okuse Bliskog istoka s punoćom okusa iz avokada.
 Foto: Life in balance by Renata
Sjajne ideje

Tri slijeda Bliskog istoka - humus, shakshuka i čoko-koko kuglice

Donosimo vam ručak u tri slijeda od kojih će vas svaki zalogaj podsjetiti na putovanje na Bliski istok.

Za vas pripremila: Life in balance by Renata

Orijentalna prehrana poznata je po humusu i jelima od slanutka, a ako niste probali shakshuku koja je vjerojatno najpoznatije jelo s tih područja, trk na aerodrom na prvi let za Izrael (ili do prvog dućana po sastojke). Donosimo vam ručak u tri slijeda od kojih će vas svaki zalogaj podsjetiti na putovanje na Bliski istok.

A ako i niste posjetili nijednu bliskoistočnu zemlju, Nijemci imaju dobru riječ za to - Fernweh, odnosno čežnja za mjestima koja još niste posjetili.

Tko im može odoljeti?

Za predjelo smo pripremili pogačice i humus s avokadom te smo sigurni da ćete ga ubrzo uvrstiti u listu go-to predjela (ili snackova).

Osim uz humus, pogačice možete poslužiti i uz bliskoistočno jelo s jajima - ukusnu i zdravu shakshuku. Za desert imamo nešto zaista fantastično - neodoljive čokoladne kuglice s kokosom.

U njima se krije oblije kvalitetnih, zdravih masnoća i trud puno pčelica koje daju najfiniji med za Letifico medene kreme.

U slast!

Za pogačice:

Za humus:

Priprema:

  1. Ubacite sve sastojke za humus osim ulja te izmiksajte, povremeno stajući da sastružete ako se je smjesa skupila na rubovima miksera. Dok miješate dodajte ulje i miksajte dok ne dobijete raskošnu teksturu bez grudica. Ostavite sa strane.
  2. Prepecite sjemenke kima na suhoj tavi.
  3. U veliku zdjelu za miješanje dodajte sve sastojke za flatbread pogačice i rukom lagano ujedinite u smjesu.
  4. Prebacite tijesto na pobrašnjalu podlogu i rukama lagano zamijesite tijesto i podijelite na 8 dijelova koje treba oblikovati u kuglicu.
  5. Svaku kuglicu na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte do debljine 3 mm.
  6. Pecite pogačice na srednje jakoj vatri na tavi s malo ili bez ulja oko 3 minute.
  7. Poslužite tople flatbread pogačice s humusom i uživajte!

Priprema:

  1. Nasjeckajte luk i stavite u tavu s 2 žlice maslinova ulja. Pržiti dok ne omekša pa dodati začine, usitnjeni češnjak i čili. Pržiti još minutu.
  2. Dok se luk prži, nasjeckati papriku na manje trake i dodati u tavu. Pržiti oko 5 minuta te dodati sjeckane rajčice, sol, papar i pastu od rajčica.
  3. Kuhati bez poklopca na laganoj vatri oko 15 minuta dok se ne zgusne umak. Napraviti “rupe” za jaja.
  4. Jaja staviti u rupe i poklopiti tavu poklopcem. Ostaviti da se kuha 5-8 minuta na laganoj vatri dok se jaja ne skuhaju, ali pazite da ih ne prepečete.
  5. Posuti peršinom i poslužiti uz flatbread pogačice.

Priprema:

  1. Prepečene lješnjake stavite u sjeckalicu i dodaje ulje badema te miksajte dok se lješnjaci posve ne usitne. Krenuti će se pretvarati u maslac od lješnjaka, tj. postati će kremasti namaz.
  2. U usitnjene lješnjake dodajte datulje, kokos mrvice, zobene pahuljice, kakao u prahu, mali prstohvat soli i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa te još jednom dobro usitnite.
  3. Smjesa treba postati ljepljiva i povezati se u kuglu.
  4. Oko 1 punu žličicu smjese oblikujte u kuglicu i uvaljajte u kokos. Postupak ponovite dok ne potrošite svu smjesu.
  5. Kuglice spremite u hladnjak i probajte ih ne pojesti sve odjednom. Tamo vas mogu vas čekati tjedan dana, ako imate dovoljno samokontrole.

Linker
19. travanj 2024 09:03