Neki ne mogu zamisliti Božić bez medenjaka i kuglofa, a mi ga ne možemo zamisliti bez kolača od maka i rogača.
 Foto: iStock

Miješamo ih u mnoge blagdanske kolače, a ni ne znamo koliko su dobri

Prva asocijacija na nadolazeće blagdane svima su nam cimet i klinčići, no možete li uopće zamisliti božićni kolač bez rogača ili maka?

ROGAČ

Rogač je prapovijesno stablo. Potječe iz sjeverne Azije te istočnog Sredozemlja gdje se danas uzgaja i divlji raste u mnogim njegovim krajevima. Plodovi rogača, mahune, se vežu uz arapsku kulinarsku tradiciju. Od njih se rade različiti napici i slastice.

Sastav rogač je zaista zanimljiv. Više od 50 % njegove mase čine ugljikohidrati; prvenstveno saharoza i glukoza. Otuda rogaču slatki okus što ga svrstava među prirodne zaslađivače. Okusa sličnog kakau, a vrlo niskog sadržaja masti, rogač se često koristi kao zdrava zamjena za čokoladu. Osim toga, u njemu je i obilje kalija te kalcija. Tu su još željezo, mangan, cink te bakar, a sadrži i nešto bjelančevina. Ne smije se zanemariti prisutnost fenolnih komponenti pozitivnog učinka na naše zdravlje.

U domaćinstvima se rogač melje u brašno, a u industriji u prah. Prah rogača je danas nezamjenjiv proizvod mnogih prehrambenih proizvoda deklariranih kao funkcionalna hrana. Dodaje se tjestenini te dijetetskim proizvodima. Ne sadrži gluten pa se često nalazi u sastavu namirnica namijenjenih osobama s celijakijom.

Guma iz sjemenki rogača se u prehrambenoj industriji koristi kao zgušnjivač u proizvodnji mliječnih i suhomesnatih proizvoda.

Rogač za zdravlje

Rogač sadrži značajnu količinu topljivih vlakana. Zahvaljujući tome usporava probavu konzumirane hrane i apsorpciju hranjivih tvari koje sadrži. To u konačnici snižava koncentraciju masnoća i glukoze u krvi što se pozitivno odražava na zdravlje. Osim toga, aktivna tvar iz rogača imena pinitol doprinosi reguliranju koncentracije šećera u krvi.

Uz topljiva, u rogaču su i netopljiva vlakna koja doprinose zdravlju debelog crijeva.

Rogaču uistinu nisu potrebni hvalospjevi. Svakako bi ga trebali češće uvrstiti u svoju prehranu. Dodamo li ga Božićnim i Novogodišnjim kolačima, oni će zasigurno postati kvalitetniji i zdraviji.

Jeste li znali?

  • Legenda kaže kako je rogač jeo Ivan Krstitelj kada se povukao u osamu.
  • Vjeruje se kako se u prošlosti masa sjemenke rogača koristila u definiciji karata zlata.

MAK

Mak potječe iz Azije. Nezreli se koristi u proizvodnji opiuma. Vjerojatno je čudesni učinak i pobudio zanimanje pračovjeka (lovca i sakupljača divljih jestivih biljaka) za makom. Arheološki nalazi kazuju kako su drevni Egipćani nezreli mak koristili u liječenju različitih bolesti.

U pripremi pekarskih proizvoda i kolača koristi se, naravno, zreli mak koji ne sadrži tvari narkotičnog djelovanja. Nasuprot tome, bogat je vlaknima i bjelančevinama, a tu su i mineralne tvari poput kalcija, fosfora, kalija, željeza, mangana, magnezija i cinka. U maku se nalazi poprilična količina masti u kojima prevladava linolna kiselina. Ona doprinosi sniženju koncentracije kolesterola u krvi. Osim toga, mak se u narodnoj medicini koristi kod zatvora stolice i astme. Od prisutnih antioksidanasa značajno mjesto zauzimaju tokoferoli koji sprječavaju oksidaciju i kvarenje masti.

Dobro je znati

S obzirom na to da je mak bogat mastima moglo bi se reći da nije svejedno kako se prema njemu odnosimo. Prvenstveno ga moramo držati na hladnom i suhom mjestu te paziti da ga potrošimo tijekom roka valjanosti.

Koji mak kupiti? Na tržištu možemo naći mak u zrnu kao i onaj mljeveni. Mljeveni je mak oštećen. Njegove su masti nezaštićene što ih čini podložnima oksidaciji i kvarenju. Najbolje je stoga kupiti mak u zrnu pa ga kući samljeti u mlincu za šećer ili kavu. Sigurna sam da vas tako neće razočarati.

Nadam se da ćete u ovim receptima uživati kao što to čini moja obitelj! Neka vam je u slast!

Više mojih recepata možete pronaći na profilu EatToSlim.

  • 4 jaja
  • 1 šalica (volumena 250 ml) šećera
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 100 g rogača
  • 100 g grožđica
  • 100 g badema ili oraha
  • 4 jabuke
  • 2 jušne žlice ruma
  • 1 jušna žlica cimeta u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlijeka

Priprema:

  1. Jabuke očistite i izribajte srednje krupno.
  2. Oprane grožđice stavite u zdjelicu i prelijte rumom.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanaca - bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanca dobro izmiješajte sa šećerom u homogenu smjesu.
  4. U zdjelici pomiješajte ulje i mlijeko pa postupno dolijevajte u smjesu žumanjaka i šećera.
  5. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Potom naizmjenično u smjesu sa žumancima dodajite žlicu brašna pa žlicu ribanih jabuka pa žlicu mješavine mljevenih badema i rogača.
  6. Umiješajte grožđice i rum.
  7. Na kraju postupno dodajite snijeg od bjelanjaka i ručno lagano izmiješajte "noseći" žlicom smjesu iz dna prema vrhu.
  8. Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen pleh pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ℃.
  9. Kolač je gotov kada se odvoji od pleha.
  10. Vrući kolač prelijte glazurom, ohladite i poslužite.

Napomena: Prije mljevenja, rogače očistite od sjemenki. Izrežite ih na krupno, pomiješajte s bademima te sameljite. (Tako ih je najlakše mljeti. Znam iz iskustva.)

  • 2 jaja
  • 2 čaše (od jogurta) oštrog brašna
  • 2 čaše svježe mljevenog maka
  • 2 čaše šećera
  • 2 čaše mlijeka
  • malo više od ½ čaše ulja
  • 2 jušne žlice ruma
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica nešpricanog limuna

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 jušne žlice šećera
  • 5 jušnih žlica vode

Priprema:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjak - bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom u homogenu smjesu pa im dodajte bjelanjke.
  2. Uz neprekidno miješanje dodajte mak, ulje, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo, limunovu koricu i rum.
  3. Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen pleh pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ℃. Kolač je gotov kada se odvoji od pleha.
  4. Vrući kolač prelijte glazurom, ohladite i poslužite.

Linker
13. travanj 2024 16:55