Prehrana i zdravlje Olakšavanje tegoba psorijaze

Vesna Bosanac

Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prva je nu...

Više >

Psorijaza je kožna bolest. Obolijevaju ljudi svih dobnih skupina. Karakteriziraju je upalne reakcije, hiperprodukcija nezrelih stanica na površini kože i crvenilo. Postoji predispozicija za njezino javljanje. Okidači su brojni, a ističu se zarazne bolesti i stres.

Pokazalo se znanstvenim istraživanjima kako povremeni post, vegetarijanska i niskoenergetska prehrana ublažavaju simptome psorijaze. Od velike je koristi i povećani unos omega-3 masnih kiselina iz plave ribe. Ukoliko to nije moguće, preporučljivo je terapiju upotpuniti dodacima prehrani s omega-3 masnim kiselinama. Ove su kiseline važne jer smanjuju upalne procese.

Nekoliko je preporuka čije se prihvaćanje pokazalo uspješnim kod psorijaze. Prvenstveno je osobi koja ima psorijazu i probleme s prekomjernom tjelesnom masom, potrebno smršaviti. Nadalje, svakako je važno svakodnevno u prehranu uključiti sve skupine namirnica. Sa jelovnika valja isključiti visokoprerađene namirnice, gotova i polugotova jela, instant juhe, salatne preljeve, slane grickalice, i sl.

I dok je preporučljivo konzumirati svo voće, i povrće, kod konzumiranja drugih skupina namirnica potrebe su male modifikacije.

 

Preporuke za skupine namirnica

Žitarice i proizvodi od žita. Treba se osloniti na cjelovite žitarice i njihove proizvode. Samim time valja izbjegavati visokoprerađene žitarice bogate škrobom, a siromašne vitaminima i mineralnim tvarima. Također nisu dobrodošle gotove žitarice za doručak koje sadrže dodani šećer.

Meso, riba, jaja i sir. Preporuka je konzumirati plavu ribu nekoliko puta tjedno. Meso se jede u vrlo malim količinama. Prihvatljivom se pokazala janjetina. Izbjegavati valja crveno i masno meso, te suhomesnate proizvode. Prženje u dubokom ulju nije poželjno.

Mlijeko, jogurt i drugi fermentirani mliječni napici. Prednost treba dati nemasnim predstavnicima ove skupine.

Masti. Izbjegavati bi trebalo margarin i slani maslac.

Kada su pića u pitanju, korisno je piti vodu, svježe nezaslađene povrtne i voćne sokove, nezaslađeni čaj i sl. Za alkoholna i gazirana pića te napitke koji sadrže dodanu fruktozu, visokofruktozne sirupe te umjetne boje i arome, nema mjesta u prehrani ljudi koji pate od psorijaze.
 

Jelovnik

Obrok na tašte

  • Breskva

Doručak

  • Jogurt, integralni kruh

Užina

  • Grožđe

Ručak

  • Povrtna juha (mrkva, celerov korijen, peršinov korijen, grašak i luk)
  • Kuhana lokarda s preljevom od maslinovog ulja, peršina i kapara
  • Kuhani krumpir i tikvice začinjeni maslinovim uljem, češnjakom, paprom i soli

Užina

  • Dinja

Večera

  • Svježi posni sir, kuhani ječam, krastavac, jogurt

Bezglutenska prehrana

Među ljudima koji pate od psorijaze, u odnosu na opću populaciju, češća je pojava celijakije. Kod celijakije prisutnost bjelančevine glutena iz pšenice, raži, zobi i ječma uzrokuje alergijsku reakciju. Javlja se oštećenje crijevnih resica zbog čeka dolazi do lošije apsorpcije nutrijenata iz hrane. Njihova niža prisutnost u organizmu dodatno pogoršava simptome psorijaze.

Od koristi je stoga, pri sumnji na celijakiju, pristupiti pretragama kojima se utvrđuje njezino postojanje. Prelaskom na bezglutensku prehranu, u slučaju potrebe, oporavlja se probavni sustav čime se povećava iskoristivost hranjivih tvari. Dostatna prisutnost hranjivih tvari u organizmu svakako pomaže ublažavanje tegoba psorijaze.

S druge strane, neosnovano izostavljanje spomenutih žitarica i proizvoda koji ih sadrže nema koristi. Takva praksa može remetiti svakodnevni život i navike jer obitelj mora prilagoditi nabavu i pripremu jela članu koji je na bezglutenskoj prehrani ili se za njega većinom moraju kuhati druga jela i koristiti druge posude i pribor. Štoviše, mnogi prehrambeni proizvodi sadrže gluten, stoga nabava bezglutenskih proizvoda može biti dodatni financijski trošak.

Facebook komentari