Steviozid snižava koncentraciju šećera u krvi jedino kada je ona povišena. Ne i onda kada je normalna. Ovo je od interesa zdravim ljudima koji steviju mogu uzimati bez bojazni od snižavanja koncentracije glukoze ispod normale.
 Foto: iStock
Njeno vrijeme tek dolazi

Stevija - zaslađivač i 'lijek' budućnosti

Danas je sve više ljudi svjesno zdravstvenih problema kojima doprinosi neredovita prehrana, te oslanjanje na visokoprerađene namirnice bogate šećerima i mastima. U nastojanju da smanjimo rizike za pojavu debljine i šećerne bolesti, kao i posljedica koje one nose, ograničavamo šećer i slatkiše. Ipak, s vremena na vrijeme, pojeli bismo nešto slatko. Rješenje se zove stevija.

Stevija je sladilo koje se zadnjih godina sve češće koristi, kako u industriji, tako i u domaćinstvima. Sto pedeset je vrsta ove biljke, no slatka je samo Stevia rebaudiana Bertoni. Potječe iz Srednje Amerike. Tamošnji starosjedioci je koriste za zaslađivanje hrane već tisućama godina.

Među narodom, stevija se uvriježeno naziva slatkim listom.

Baš kao što je slučaj sa začinima, mogu se koristiti njezini svježi ili osušeni listovi. Petnaest puta su slađi od šećera. Obzirom da na tržištu postoje zaslađivači dobiveni sintetskim putem, stevija je zbog svoje jednostavne primjene i prirodnog podrijetla, stekla brojne pobornike.

Za liječenje rana i probavnih tegoba

Ova biljka sadrži beta-karoten, te vitamine tiamin i riboflavin. Osim kao zaslađivač, u Srednjoj Americi se koristi u narodnoj medicini u liječenju rana i probavnih tegoba (npr. grčeva). Ona ima više pozitivnih uloga u životu ljudi koji pate od šećerne bolesti.

Osim što se koristi kao zaslađivač, aktivno sudjeluje u snižavanju koncentracije glukoze u krvi. To može zahvaliti velikoj količini prisutnih fenola. Među njima se ističu steviol i steviozid. Steviozid snižava koncentraciju šećera u krvi jedino kada je ona povišena. Ne i onda kada je normalna. Ovo je od interesa zdravim ljudima koji steviju mogu uzimati bez bojazni od snižavanja koncentracije glukoze ispod normale.

Ne izaziva potrebu za slatkim

Štoviše, za razliku od nekih drugih zaslađivača, uzimanje stevije ne povećava žudnju za slatkim. Još je jedna pozitivna karakteristika ove biljke. Naime, povećana koncentracija glukoze u krvi kod šećernih bolesnika povećava vjerojatnost oksidacije masti i oštećenja stanica. Polifenoli stevije imaju zaštitno antioksidativno djelovanje. Njihovom aktivnošću smanjuju se komplikacije koje prate šećernu bolest. Zbog svega spomenutoga, stevija bi u budućnosti zasigurno mogla igrati važnu ulogu u liječenju šećerne bolesti i sprječavanju pojave različitih zdravstvenih komplikacija vezanih uz nju.

Danas se stevija prerađuje pa se na tržištu može naći koncentrirana stevija u prahu, koncentrirani sirup i dr. U usporedbi s listovima stevije, daleko su slađi. Koriste se uglavnom u proizvodnji bezalkoholnih pića. Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila je steviju kao dodatak prehrani. Kao aditiv dolazi pod brojem E960.


Stevija u domaćinstvu

1 šalicu šećera zamjenjuje:

  • ¼ čajne žličice koncentrata stevije u prahu
  • 1 čajna žličica mljevene stevije

1 jušnu žlicu šećera zamjenjuje:

  • ½ čajne žličice stevije
  • kapi tekuće stevije

1 čajnu žličicu šećera zamjenjuje:

  • prstohvat mljevene stevije
  • 2 kapi tekuće stevije

Iskusni slastičari znaju da se, prilikom pripreme slastica i zamjene šećera stevijom, gubi dio volumena smjese. Već prema tipu slastice, u svrhu očuvanja volumena, koristi se nezaslađena ukuhana jabučna kaša, voćni pire, pečena buča, voćni sok, jogurt i sl. Šalica šećera zamjenjuje se sa ¼ do ½ šalice odabranog sastojka.

Linker
17. travanj 2024 13:22