Okusi djetinjstva Zbog ovog voća vrijedi se popeti na drvo, prava je bomba zdravlja

Vesna Bosanac

Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prva je nu...

Više >

Zadnjih dana na putu do svog malog dućana zastanem pokraj starih napuštenih kuća. U dvorištima stabla murve. Upravo su dozrele i svoje rodne grane savile na cestu. Kako proći pokraj njih, a ne osladiti se?

 

Da se ne bojim zmija u nepokošenoj travi, sigurno bih se popela na stablo murve, odnosno duda. Šteta je da plodovi padaju i propadaju jer uistinu, prava su bomba zdravlja.

Murva inače potječe iz Azije, a danas se uzgaja u Europi, Africi, te Južnoj i Sjevernoj Americi. Ima je i kod nas; kako na priobalju i otocima, tako i u unutrašnjosti. Plodovi crne murve su specifičnog okusa. Primjećuju se voćna i slatka nota, a mene njihov blago kiselkasti okus neodoljivo podsjeća na kupinu. Može ih se slobodno umjesto kupina koristiti u pripremi slastica. Pored crne, kod nas se može pronaći bijela i crvena murva.

 

Murva za zdravlje

U narodnoj se medicini murva primjenjuje protiv bolova, u liječenju kašlja, za smirenje, snižavanje šećera u krvi, izmokravanje i normalizaciju visokog tlaka. Također je učinkovita pomoć u ublažavanju različitih upalnih procesa u organizmu. Ima istaknuto mjesto u kineskoj medicini gdje se koristi u liječenju mnogih tegoba. Murva pomaže probavi, pa djeluje protiv zatvora stolice. U središnjoj se Aziji čaša njezina svježe iscijeđenog soka dva puta dnevno tijekom dva tjedna daje ljudima koji imaju žuticu. U Velikoj Britaniji se sirup murve koristi za grgljanje protiv grlobolje.

Murvini plodovi svoju ljekovitost duguju fenolnim tvarima među kojima se ističu kamferol i kvercetin. Izraženim antioksidativnim djelovanjem zaštitno djeluju na sve naše stanice, čuvajući ih i od teških bolesti poput raka. K tome, štite mozak i smanjuju rizik od pojave Alzheimerove bolesti.

 

Murva u kulinarstvu

Nažalost, plodovi murve vrlo su nježni i teško preživljavaju transport. Najbolje ih je zato čim se uberu odmah i pojesti. Tako ja radim. :) Stariji ljudi kažu da su se, kao djeca, "gušili" u njima. Murva je stvorena za pravljenje soka i ukusnog džema. Posebno su u tome vješte Skradinke koje kroz svoje slastice i likere ne daju da ovo voće iščezne iz naše tradicije.

 

Murva u našim jelovnicima

  • Murvu dobro pomiješajte s medom i cimetom u jednoličnu mješavinu. Eto ljetnog osvježavajućeg namaza za blago prepečeni kruh ili palačinke. 
  • Od murve, banane i mlijeka napravite frape. Oraspoložit će vas ova ljetna užina.
  • Za hranjivi brzinski doručak pomiješajte murvu, jogurt, nasjeckane bademe i netom samljevene lanene sjemenke.  
  • Murvu dodajte pahuljicama i mlijeku za doručak ili večeru.
  • Murva je savršen sastojak umaka za junetinu ili divljač. Intenzivirajte njihov okus lovorovim listom, majčinom dušicom i kaduljom. Bit ćete ugodno iznenađeni rezultatom. 
  • Murvu pomiješajte u jednoličnu smjesu sa šećerom i malo slatkog vrhnja ili mlijeka. Stavite u aparat za sladoled. Ovaj šerbet desert je kojim ćete zasigurno oduševiti svoje goste.
  • Murve možete dodati tijestu za muffine.
  • Murve su zanimljiv nadjev za pite od prhkog i lisnatog tijesta.
  • Od murvi, malina i borovnica napravite ljubičastu voćnu salatu.  

 

Džrm od murve (duda)

Ako vam se pruži prigoda, a i koji kilogram ovih bobica, napravite džem od murvi.

Foto: iStock

Sastojci:
  • 3 kg murvi
  • ½ kg šećera
  • 25 g praha za želiranje
  • sok ½ limuna
  • cimet u prahu
  • 4 klinčića

Priprema:

  1. U veliki lonac stavite murve i prelijte ih vodom. Razina vode mora biti nekih 30 cm iznad voća. Uklonite plodove koji isplivaju na površinu.
  2. Ocijedite murve i uklonite im malu peteljku. Stavite ih kuhati u lonac s pola kilograma šećera. Promiješajte nekoliko puta.
  3. Nakon što smjesa proključa, smanjite vatru i uz često miješanje kuhajte još 10-tak minuta. Skinite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte ostatak šećera. Nastavite kuhati sve zajedno nekoliko minuta.
  4. Dodajte prah za želiranje, limunov sok, cimet i zdrobljeni klinčić, te na umjerenoj vatri kuhajte još 5 minuta.
  5. Pripremljenim džemom punite čiste staklenke.    
Facebook komentari