Budi kao Petar! Kako je jedan vojnik zbog svoje i tuđe djece pokrenuo akciju Budi dobar tata

Maja Šokčević Lovrić

Završila sam studij kroatologije i filozofije, a novinarstvom sam se počela baviti još tijekom studija. Pisala sam za Jutarnji lis...

Više >

Skupnik Hrvatske ratne mornarice, Petar Nižić (24), pokrenuo je akciju Budi dobar tata kojom 'izazva' sve očeve da pokažu ljubav svojoj djeci.

 

Posljednjih tjedana novinske su stupce i televizijske minute punile vijesti o obiteljskom zlostavljanju. Nevjerojatne priče zgrozile su zemlju, sve su vidljiviji brojni propusti u sustavu i češće se govori o nasilju u društvu. Potpuno drugačiju priču, onu o pozitivnim obiteljskim vrijednostima poželio je ispričati jedan tata, i to kroz dnevnik igre i druženja sa svojom dvoipolgodišnjom kćerkicom Larom.

 

Težak zadatak

On je Petar Nižić, 24-godišnji hrvatski vojnik iz Splita, skupnik u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Ovaj posvećeni tata, koji je u dugogodišnjoj sretnoj vezi sa zaručnicom Nikolinom, odlučio je pokrenuti akciju Budi dobar tata. Petar, koji odmalena svira i pjeva, sam je napisao dvije emotivne pjesme "Držiš dah", "Bezuvjetna ljubav" koje je posvetio pokojnom ocu te zaručnici Nikolini i kćeri.

Svakodnevnim objavama na svom Instagram i Facebook profilu javno progovara o očinskoj ljubavi i što bi ona trebala biti uz oznaku #budidobartata, pokušavajući tako skrenuti pažnju i pojačati svijest o važnosti očinske uloge u obitelji.

 

U SAMO DVA KORAKA: Podrži ga i ti!

  1. Pružite podršku Petrovoj inicijativi na Instagram profilu @petarnizic i na Facebooku @petar1736
  2. I sami napravite objavu u kojoj ćete pokazati koliko vam znače vaša djeca i obilježite je oznakom #budidobartata

Snimio: Tom Dubravec/Hanza Media Petar nam je ispričao kako sam sebe svaki dan preispituje je li dobar tata i kako se trudi uvijek biti još bolja verzija sebe.
 

Zaboravite predrasude

Kako je i sam mlad ostao bez majke, a vrlo brzo i bez oca, Petar je, priča nam, brzo odrastao. I zaboravite sve predrasude koje imate o ćelavim i mišićavim muškarcima, jer on je sve samo ne netko koga biste poistovjetili s onima koji briju glavu i "pumpaju" mišiće kako bi ostavili dojam opasnog frajera.

"Bez majke sam ostao kad sam imao samo 14 godina, a bez oca u svojoj 21. I to su mi bili najteži trenuci u životu, jer sam u njima imao oslonac, podršku, razumijevanje i nesebičnu ljubav. Roditelji su, naime, na mene ostavili veliki pozitivan utjecaj. Učili su me da poštujem druge." priča nam Petar dodajući kako će se zauvijek sjećati njihovih riječi - ne čini drugome, što ne želiš da tebi čine.

Biti otac za njega je, kaže, ispunjenje sna.

"Prije sam bio nezreo, tražio sam se, lutao… Kao i svi u tim godinama. No, moja Lara me promijenila. Uz nju sam otkrio tko sam i naučio se odgovornosti. Shvatio sam da se ne vrti sve oko mene, već da u mom životu sada postoji jedno malo stvorenje koje u potpunosti ovisi o meni i to mi je dalo novi smisao životu." priča.

 

Čekajte samo kraj, ništa slađe već dugo nismo vidjeli <3

Video snimio: Tom Dubravec/Hanza media

 

Najdraže vrijeme

Ističući kako su upravo trenuci koje je provodio sa svojim ocem obilježili njegov život, dodaje kako svojoj djeci - djevojčici Lari i nerođenom sinu, kojeg njegova zaručnica Nikolina i on očekuju u svibnju, želi pružiti sretno djetinjstvo.

"Od oca sam naučio da uvijek možeš naći vrijeme da bi bio sa svojom djecom, osim, naravno, kad si fizički spriječen. A upravo to trudim se dati i svojoj Lari. Želim da zna da u meni uvijek može naći oslonac, da jednog dana, kad odraste, zna da su joj naša vrata uvijek otvorena i da ćemo biti tu i kad je lijepo i kad je teško." nastavlja ovaj mladi otac.

I dok neki muškarci vrhunac dana vide u vremenu provedenom pred televizorom gledajući nogomet ili ispijajući piće s prijateljima, Petar kaže kako su za njega najljepši trenuci provedeni s njegovom klincezom.

"Ništa mi ne može nadmašiti trenutke kad me svojim malenim rukama primi za prst i zaspe, ili kad se probudi s velikim osmjehom na licu i potrči mi u zagrljaj da mi poželi dobro jutro."

Snimio: Tom Dubravec/Hanza Media 'Želim da moje dijete zna da u meni uvijek može naći oslonac, da jednog dana, kad odraste, zna da su joj naša vrata uvijek otvorena i da ćemo biti tu i kad je lijepo i kad je teško.' kaže ovaj tata.

Moja dopunjaljka

  • Svaki otac trebao bi znati da... dijete nije njegovo vlasništvo.
  • Volio bih da moje dijete uvijek... bude sretno i mirno kroz sve što prođe.
  • Najviše mi je žao kad... nisam kod kuće i ne vidim kćer, a još joj uvijek ne mogu objasniti da me ponekad nema zbog posla.
  • Nikad si ne bih mogao oprostiti... da izgubim kontrolu i udarim dijete.
  • Svako dijete trebalo bi iz roditeljskog doma jednog dana u život ponijeti... uspomenu na sretno djetinjstvo.

 

 

Facebook komentari