Vrijeme za promjene Mantranje neće pomoći, ali ova tri koraka poboljšat će fokus što god radili

Tamara Kajari, mag.oec.

Magistrica sam ekonomije, ali moj pravi poziv je pomaganje ženama oko organizacijskih vještina. Nakon deset godina rada u srednjem...

Više >

Teško se fokusirate i unatoč planiranju niste dovoljno učinkoviti? Možda se razlozi ometanja kriju u organizaciji prostora u kojem se nalazite.

 

Organizacija životnog i radnog prostora direktno utječe na kvalitetu našeg života i rada, na učinkovitost, kvalitetu odmora, na motivaciju i fokus. U nastavku pročitajte kako organizacijom prostora stvoriti optimalne uvjete za kvalitetno obavljanje željenih aktivnosti.

 

NAJVEĆI PROSTORNI NEPRIJATELJI FOKUSA

  • PRETRPANOST - hrpe stvari po stolovima, policama ili podovima vizualna su smetnja i najlakši način ometanja u bilo kojoj aktivnosti. Dodate li tome i element grižnje savjesti što te hrpe nikako ne uspijevate raščistiti, jasno vam je da ćete se u takvom prostoru teško usredotočiti na bilo što.

 

  • NEFUNKCIONALNOST - od vizualnog ometanja još je opasnije ono fizičko, dakle kada stvari onemogućavaju prolaz kroz prostoriju ili pristup radnoj plohi ili krevetu. Usredotočiti se na rad ili na potpuni odmor u tom slučaju je fizički otežano ili onemogućeno.

 

TRI PRAVILA ZA POTICAJAN I FUNKCIONALAN PROSTOR

1.    REDOVITO RAŠČIŠĆAVANJE

Pretrpani i neuredni prostori direktna su posljedica gomilanja nepotrebnih stvari. Redovito se rješavajte svih viškova iz svojih ormara i ladica i pobrinite se da unos novih količina bude u skladu s realnim potrebama.

 

2.    PRAVILAN RASPORED NAMJEŠTAJA

Bez obzira da li se radi o fokusiranju na rad ili na kvalitetan odmor, prostor to mora podržavati, a ne onemogućavati. To znači da količina i položaj namještaja ne smiju biti prepreka prolazu, sjedenju, ležanju ili svjetlosti i prozračnosti.

 

3.    MJESTO ZA SVE, SVE NA SVOM MJESTU

Adekvatna vrsta namještaja, njegov dobar raspored u prostoru te raščišćene i kategorizirane količine stvari, preduvjet su za lakše određivanje gdje će točno koja stvar stajati. U radnom prostoru to se prvenstveno odnosi na registratore i uredski pribor, a u stambenom na sve stvari koje redovito koristite u pojedinim prostorijama.

Drugim riječima, želite li se fokusirano posvetiti nekom poslu, pobrinite se da sve što za taj posao koristite možete lako dohvatiti i jednako lako vratiti na mjesto. Tako ćete se moći bez ometanja fokusirati na sam posao, a ne na traženje potrebnog pribora, penjanje i općenito gubljenje vremena.

Ne zanemarujte primarnu namjenu svog stambenog ili radnog prostora i ne pretvarajte ga u neuredno skladište. Organizirani prostor uvijek će vam biti saveznik, a vi ćete se u takvom prostoru lakše fokusirati na sve što radite. Neka vam vaš prostor bude podrška, a ne smetnja.

 

 

Facebook komentari