Koliko god imali iskustva u kuhinji, neke greške se uvijek mogu potkrasti. I upravo zbog njih jelo ne ispada onako kako ste si zamislili. Nemojte se obeshrabriti, čak se i profesionalcima zna dogoditi pokoja greška. Mi vam donosimo one najčešće.
Dodajemo sastojke na hladnu tavu
Bilo da ste u žurbi ili jednostavno nestrpljivi, ovaj potez neće učiniti ništa dobro vašem jelu. Pričekajte da se tava zagrije, a tek onda krenite stavljati sastojke. U suprotnom ćete, umjesto sočnog obroka, dobiti namirnice natopljene uljem, koje se, u nedostatku topline, samo upilo u njih.
Ne čitamo recept do kraja
Nisu svi recepti napisani ispravnim redoslijedom i vrlo lako se može dogoditi da usred kuhanja shvatite da ste nešto preskočili. Mariniranje se često ukomponira u sredinu recepta, a vrlo je važno za konačan ishod jela.
Odmah krenemo rezati meso
Ma tko može odoljeti sočnom odresku? Ako u njemu zaista želite uživati, budite malo strpljivi. Rezanje mesa dok je još vruće velika je pogreška. Čim zarežete, svi će ukusni sokovi iscuriti na tanjur ili na dasku za rezanje.
Ne iskorištavamo dovoljno začine
Ne morate biti virtuoz u kuhinji i spajati 15 različitih začina, ali zapamtite da su začini i dodaci jelima, poput 100% originalne Vegete tajna dobrih okusa pripremljenih jela. Uz nju je svako jelo 100% uspješno, ali i 100% ukusno.
Nepravilno otapamo hranu
Ostavljanje mesa i ribe u zdjelici, izravno na stolu je štetno. Kako bi se spriječilo razmnožavanje mikroba, bolje je ostaviti meso i ribu da se odmrznu u hladnjaku. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije.
Ako ste u žurbi stručnjaci preporučuju dva načina odmrzavanja - hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj pećnici.
Koristimo loše vino
Stručnjaci se slažu da jela poput gulaša, rižota i različitih umaka za tjestenine zahtijevaju dobro vino. Koristite li kiselo ili preintenzivno vino i još k tome u vaš specijalitet niste dodali nijedan dodatak, možete pokvariti okus čitavom jelu.
Povrće stavljamo u krivi trenutak
Meso se treba kuhati duže od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vrijeme. Krumpir, mrkvu i celer dovoljno je staviti na polovicu kuhanja, dok je tikvice i grašak najbolje ubaciti pred sam kraj kuhanja, jer im je potrebno tek nekoliko minuta. Isto vrijedi i za dodatke jelima.