Projekt "Kažu zdravlje" Obnovit će se svi domovi zdravlja u Karlovačkoj županiji

IZVOR: Hina

To znači obnovu šest ustanova u ovoj županiji, a rok za dovršetak radova je travanj 2019. godine.

 

"Kažu zdravlje" naziv je 11,5 milijuna kuna vrijednog projekta Karlovačke županije u okviru kojega će se obnoviti svih šest domova zdravlja i bolje opremiti dijagnostičkom opremom te educirati liječnici, a projekt je javnosti predstavljen u četvrtak u karlovačkom Domu zdravlja na Dubovcu gdje traju opsežni radovi obnove.

Župan Karlovačke županije Damir Jelić rekao je na konferenciji za novinare da je taj projekt "ozbiljan i značajan", jer će se, u koordinaciji bolnica i domova zdravlja, pacijentima omogućiti da više svojih potreba rješavaju u primarnoj medicini.

 

Manje pacijenata u bolnicama

"Stručna je procjena da će ubuduće u Karlovačkoj županiji četiri posto ljudi manje odlaziti u bolnice, zbog boljih uvjeta i više dijagnostičke opreme u domovima zdravlja, dakle u primarnoj medicini", rekao je Jelić.

Primjerice, dodao je, Dom zdravlja u Ozlju sad ima 3D moderni ultrazvuk pa trudnice tu pretragu mogu obaviti u Ozlju i ne moraju odlaziti u bolnicu.

Voditeljica projekta Marina Rozgaj rekla je da je 9,4 milijuna kuna od ukupno 11,5 milijuna kuna za svih šest domova zdravlja bespovratno dobiveno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je 1,6 milijunu kuna osigurala županija.

Rok za završetak infrastrukturnih radova, ugradnju liftova i podiznih platformi, za nabavu opreme i edukaciju 13 liječnika (za korištenje ultrazvučnih i drugih uređaja) je travanj 2019. No, građevinski zahvati koji sada traju, pa i ometaju rad ambulantama, bit će završeni tijekom kolovoza.

Ravnateljica Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk-Tudić rekla je da zgrade na Dubovcu i Baniji, gdje radi njihovih 11 ordinacija dentalne medicine, 10 ordinacija obiteljske medicine i jedna pedijatrijska te još nekoliko ginekologa u koncesijskom odnosu s HZZO-om, nisu obnavljane više od 20 godina, pa je sada obnova sveobuhvatna, a uključuje i energetsku obnovu, prenosi Hina.

 

Facebook komentari