Zdravlje jetre Masna jetra može se liječiti i prirodno, uz ovih šest moćnih pomagača

Oko 25 posto ljudi boluje od nealkoholne masne jetre, koja je povezana s prekomjernom tjelesnom težinom. Epidemiološki podaci pokazuju porast i jedne i druge bolesti. Nealkoholnu masnu jetru potrebno je liječiti jer ona dovodi do nastanka ciroze i raka jetre te povećava rizik za nastanak drugih bolesti u sklopu metaboličkog sindroma, a i povisuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti.

 

Kako ističe prof. dr. sc. Ivica Gregurević, specijalist gastroenterolog i hepatolog iz KB-a Dubrava, temelj liječenja nealkoholne masne jetre su redukcija tjelesne težine i redovita umjerena fizička aktivnost. A evo i koji prirodni pripravci mogu pridonijeti zdravlju jetre.

 

VITAMIN C

Djeluje kao antioksidans i sudjeluje u homeostazi lipida. U istraživanju na 3471 ispitaniku kod muškaraca normalne i onih prekomjerne tjelesne mase uočena je obrnuta korelacija između rizika za nealkoholnu masnu jetru i dnevne količine uzimanja vitamina C.

 

VITAMIN D

Služi kao imunomodulator koji može smanjiti nastanak upala i fibroma u jetri. Prema nekim istraživanjima vitamin D smanjuje rizik za kolorektalni karcinom, koji je također viši kod bolesnika s masnom jetrom. U istraživanjima je uočena i niža serumska koncentracija ovog vitamina kod oboljelih od metaboličkog sindroma te kod onih koji su razvili značajnu steatozu i fibrozu jetre. Što je niža razina vitamina D, to je viši stupanj oštećenja jetre.

 

VITAMIN E

Najviše istraživan vitamin za zdravlje jetre, nakon nekoliko studija ušao je u smjernice za liječenje nealkoholne masne jetre s preporučenom dnevnom dozom od 800 IU. No vitamin E ne bi trebalo uzimati dulje vrijeme zbog rizika za moždani udar i rak prostate.

 

SILIMARIN

Ekstrakt sikavice, čiji je aktivni sastojak silibinin, ima hepatoprotektivno djelovanje koje se očituje imunomodulacijom upalnog odgovora, u visokoj dozi čak i redukcijom fibrogeneze, a pokazao je i antivirusno djelovanje kod hepatitisa C.

 

OMEGA-3 MASNE KISELINE

U istraživanjima su se eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA) pokazale učinkovitima u smanjenju zamašćenosti jetre, mogu smanjiti hepatičnu steatozu i inzulinsku otpornost kod pretilih osoba. Istraživanja pokazuju da unosom DHA u dozama od 2 do 4 g dnevno direktno utječemo na stanice jetre koje su pritom manje podložne oksidativnom stresu, upali i fibrozi, stanjima koja dovode do razvoja ozbiljnijih bolesti jetre.

 

PROBIOTICI

Crijevna mikroflora ima važnu ulogu u nastanku i napredovanju nealkoholne masne jetre. Probiotici koji sadrže kulture Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis mogu biti korisni u smanjenju disbioze jer poboljšavaju intestinalnu barijeru te smanjuju bakterijske produkte i upalne aktivnosti. Istraživanja su pokazala da unos 300 g probiotičkog jogurta tijekom osam tjedana poboljšava nalaz jetrenih enzima i kolesterola.

 

Facebook komentari