prestanimo se igrati Najčešće bolesti današnjice i kako sami svaki dan povećamo rizik za oboljenja

Iako je medicina u posljednjih 100 godina toliko napredovala da je prosječna dob porasla za gotovo 40 godina, sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, prevelik unos šećera, brze hrane, zaslađenih napitaka i kronični stres itekako su naštetili našem organizmu.

 Ponuda koja osvaja srca banner

 

STRES, PRETILOST, DIJABETES

Stres je definitivno postao najčešća 'bolest' današnjice. Ne možemo ga izbjeći, a izloženi smo mu svakodnevno, od jutarnje prometne gužve, kaosa na poslu, 100 stvari za obaviti sa samo dvije ruke, prekovremenih sati i nemogućnosti uzimanja kojeg sata samo za sebe.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da mnogi stres ne drže pod kontrolom, a to, pokazuju brojna znanstvena istraživanja, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa, visokog tlaka, kolesterola, pa i pretilosti.

I dok mnogi vjeruju da će stres smanjiti apetit, on radi upravo suprotno. Naime, prekomjerna izloženost stresu dovodi do viška proizvodnje hormona kortizola koji povećava apetit.

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na University Collegeu u Londonu, višemjesečna izloženost povišenoj razini kortizola povezana je s većom tjelesnom težinom, a još češće s pretilošću.

Debljina više nije problem samo odraslog stanovništva. Ona se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne posljedice za zdravlje.

Iako je medicina u posljednjih 100 godina toliko napredovala da je prosječna dob porasla za gotovo 40 godina, sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, prevelik unos šećera, brze hrane, zaslađenih napitaka i kronični stres itekako su naštetili našem organizmu.

Debljina se u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti definira kao bolest u kojoj dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, a prema Europskoj strategiji za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, ona je rizični čimbenik za nastanak pet najučestalijih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolest, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora, mentalnih poremećaja i dijabetesa tipa 2.

Oko 80 posto oboljelih od dijabetesa tip 2 je gojazno te se s toga debljina usko povezuje s ovom bolešću modernog doba. Loše životne navike, pretilost, stres i nasljedne sklonosti pogoduju razvoju dijabetesa tipa 2. Umjetna sladila, šećeri kao i fizička neaktivnost, ne samo da mogu povećati rizik za pojavu predijabetesa već mogu uzrokovati i :

  • hormonalne promjene
  • bolesti srca
  • visoki tlak i kolesterol
  • prerano starenje
  • depresiju
  • pojavu akni

 

 

SAČUVAJTE ZDRAVLJE

Neosporna je činjenica da su užurbani način života, kao i prevelika izloženost stresu, doveli do lošijih životnih navika koje pogoduju razvoju navedenih bolesti. No, to ne znači da trebamo sjediti prekriženih ruku. Iako stres ne možemo izbjeći, ipak postoje načini pomoću kojih ga možemo držati pod kontrolom. Posljednjih godina meditacija se pokazala kao izvrsno rješenje. Osim što pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, ona snižava krvni tlak, smanjuje osjećaj napetosti, pomaže kod nesanice, potiče imunološki sustav, smanjuje upale…

Jedno od najjednostavnijih i najdostupnijih rješenja u borbi protiv stresa je disanje. Primjenjivanjem jednostavnih tehnika disanja, možete znatno umanjiti njegovo negativno djelovanje i ne dozvoliti mu da preuzme kontrolu nad vašim organizmom.

 

Hranite se pravilno i uravnoteženo, čim više voća i povrća, omega 3 masnih kiselina, ribe, cjelovitih žitarica, uz malu potrošnju pržene hrane, crvenog mesa i mesnih prerađevina. Pazite na dovoljan unos proteina, kao i vode. I nikako ne zaboravite vježbati.

 

Međutim, jednako je važno, a na to svi redovito zaboravljamo - reagirati na vrijeme. Izgleda da je prevencija postala floskula - svi se za nju zalažemo, a tek rijetki doista odvoje vrijeme kako bi jednom godišnje napravili sistematski pregled. Upravo sistematski pregledi mogu na vrijeme otkriti bolesti, a čak i spasiti život.

Osim toga, ono što možete učiniti za svoje zdravlje već danas, jest ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje. Ne treba smetnuti s uma da zdravstveni problemi uzrokuju troškove liječenja koji mogu biti izuzetno veliki.

OVDJE možete pročitati kako se snaći u moru ponuda zdravstvenog osiguranja i kako odabrati najbolju opciju za sebe.

 

Povodom drugog rođendana Wiener dopunsko zdravstveno osiguranje vam daruje čak 30 posto popusta na program Dopunsko CLASSIC*. Posebna ponuda traje od 12. do 18. studenog 2018.

 

Promo

Facebook komentari