10 moćnih namirnica 'Nisam debela, to je samo voda...' E pa riješite se napokon tog viška vode

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Do prekomjernog zadržavanja vode dolazi kada je unos vode u tijelo veći nego što je njeno izlučivanje. Pijenje prekomjerne količine vode obično ne dovodi do prekomjernog zadržavanja vode ukoliko hipofiza, bubrezi i srce normalno funkcioniraju.

 

Zadržavanje vode u tijelu, odnosno edem može uzrokovati oticanje ruku, nogu, gležnjeva. Žene mogu doživjeti zadržavanje vode tijekom trudnoće ili prije menstruacije. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa, ali većina njih nije ozbiljna.

U slučajevima kada je natečenost blaga, a sigurni ste da nije riječ o ozbiljnim zdravstvenim stanjima, preporučujemo uključivanje sljedećih 10 namirnica u vašu prehranu. One će djelovati kao prirodni diuretik i pomoći će vam da se riješite viška vode.

 

KRASTAVCI

Krastavci su puni vode i sadrže hranjive tvari koje pomažu u ispiranju mokraćne kiseline iz bubrega. Oni sadrže i kofeinsku kiselinu koja sprječava zadržavanje vode. Budući da su krastavci niskokalorični, dobar su izbor ako želite izgubiti koji kilogram.

 

BRUSNICA

Brusnice su bogate antioksidansima i vitaminom C i pomažu u izbacivanju viška vode iz tijela. Također štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanim toksinima i slobodnim radikalima.

 

LUBENICA

Lubenica sadrži čak 92 posto vode te je bogata mineralima i vitaminima koji imaju svojstva diuretika.

 

CELER

Celer sadrži spoj koji se zove kumarin, a pomaže u čišćenju tijela i to izlučujući svu neželjenu vodu u obliku urina. Također pomaže kod probave i sprječava visoki krvni tlak.

 

ĐUMBIR

Đumbir se smatra jednim od najučinkovitijih diuretskih namirnica. Dobar je za probavu i pomaže kod uklanjanja svih štetnih toksina iz tijela. Ovdje pročitajte više.

 

MRKVA

Ovaj prirodni diuretik također pomaže u održavanju razine kolesterola i šećera u krvi. 

Foto: Istock Osjećaji nadutosti, natečenosti i tromosti jedni su od simptoma zadržavanja vode.

CIMET

Cimet sadrži krom koji pomaže u kontroli apetita, a također je odličan za detoksikaciju i jačanje imuniteta. Ovaj začin poboljšava cirkulaciju te lako može ubrzati metabolizam. Samim tim, bit ćete uspješniji u borbi sa suvišnim kilogramima.

 

ŠPAROGE

Visoki sadržaj kalija u šparogama pomaže u sprječavanju nepotrebnog zadržavanja vode.

 

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je prirodni diuretik. Istraživanja su pokazala da redovito pijenje zelenog čaja smanjuje masne naslage do 19 posto.

 

MASLAČAK

Ova livadna biljka ima iznimno jaka diuretička svojstva, dobar je antioksidans i djeluje protuupalno. Čini dobro cijelom organizmu, a redovita konzumacija čaja od maslačka sprječava razvoj cista. 

Facebook komentari