Znakovi da nešto nije u redu Opadaju vam obrve ili su vam stopala ružičasta - ove i još 7 znakova tijela ne smijete ignorirati

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Obratite pažnju na znakove koje vam tijelo šalje, kao što su promjene u boji određenih dijelova tijela ili senzacije i želje koje su dosta neuobičajene.

 

Ružičasta stopala

Proizvođači losiona za stopala često obećavaju da ćete imati "bebina stopala". Ali ako ste primijetili da su vaše noge stvarno ružičaste i koža djeluje tanko i naborano, trebali biste provjeriti razine šećera u krvi. Ovaj simptom može ukazivati na metabolički poremećaj, uključujući dijabetes.

Kod kojeg liječnika otići: endokrinolog

 

Osjećaj kao da vas netko snažno grli

Zagrljaj nije uvijek divan. Ako se ponekad osjećate kao da vas netko čvrsto zagrli ili da vas steže oko struka, tijela ili nogu, trebali biste napraviti nekoliko testova kako biste isključili rizik od multiple skleroze.

Možda imate i neugodne senzacije u rukama i nogama i osjećaj kao da nosite rukavice ili teške cipele. Osjećaj može varirati od iritiranja do jake boli, ali svejedno, ovo se ne bi smjelo ignorirati.

Kod kojeg liječnika otići: neurolog

 

Stanjene obrve

Ako primijetite da su vam obrve sve slabije i tanje, trebali biste provjeriti štitnjaču. To može biti jedan od simptoma hipotireoze, odnosno usporenog rada štitnjače.

Kod kojeg liječnika otići: endokrinolog

 

Natečeni nožni prsti

Čak i ako na koži nema osipa, a ni svrbeža, ali prsti su vam odjednom poput kobasica trebali biste otići kod liječnika. Ovaj simptom može signalizirati psorijatični artritis, upalnu reumatsku bolest.

Kod kojeg liječnika otići: dermatolog; reumatolog

 

Gubitak apetita

Ako imate nagli gubitak apetita i primijetite osjetan gubitak težine, to može biti simptom nekih metaboličkih poremećaja. Ako imate i refluks kiseline, to može biti znak bolesti gastroezofagealnog refluksa (kada se želučani sadržaj vraća u jednjak).

 

Ovo je normalni proces kod djece ali i odraslih, ako se radi o kratkotrajnim epizodama bez posljedica. Međutim, osobe s gastroezofagealnom refluksnom bolešću imaju simptome kao rezultat refluksa. To su žgaravica, povraćanje, bolno gutanje…

 

Kod kojeg liječnika otići: gastroenterolog

 

Svrbež kože

Ovo može biti znak dijabetesa. Ali prije nego što odete kod liječnika, provjerite mjesto koje vas svrbi: svrbež može uzrokovati ugriz insekta ili alergijska reakcija na novi losion ili nisku kvalitetu tkanine. Ako nijedan od ovih razloga ne objašnjava konstantni svrbež, trebali biste to provjeriti.

Kod kojeg liječnika otići: endokrinolog

 

Hladno vam je i preko ljeta

U ovom slučaju trebali biste provjeriti štitnjaču. Vašem tijelu možda nedostajati jod, a ovaj nedostatak može dovesti do hipotireoze. Bez ispravnog rada štitnjače, usporava se metabolizam te se sprječava normalna funkcija vašeg tijela u proizvodnji dovoljne količine odgovarajuće topline.

Drugi simptomi hipotireoze uključuju prekomjernu žeđ, debljanje, slabost u mišića i zglobovima, gubitak kose, svrbež kože…

Kod kojeg liječnika otići: endokrinolog

 

Iznenadni napad kleptomanije

Iznenadna želja da ukradete nešto, može biti prvi znak demencije. Nažalost, vrlo malo ljudi je spremno priznati problem i zatražiti pomoć. Zato biste trebali posvetiti više pozornosti starijim članovima obitelji.

Kod kojeg liječnika otići: terapeut, neurolog, psihijatar

 

Promjene na noktima

Ako primijetite da nokti mijenjaju oblik i postaju sve deblji i širi, to može biti znak srčanih problema. Ovo je simptom patološkog procesa u vašem tijelu koji može biti uzrokovan višestrukim bolestima pa biste trebali obaviti potpuni pregled.

 

Imajte na umu da nedostatak vitamina D, B1, kalcija i željeza također može dovesti do promjena na noktima.

 

Facebook komentari