prof. dr. Memet Özek o važnosti brze dijagnoze Poznati dječji neurokirurg: 'Spastičnost uslijed cerebralne paralize može se liječiti!'

Bez obzira na to koliko se trudnice i mlade mame brinule o svojim bebama neke okolnosti koje su u potpunosti izvan njihove kontrole mogu dovesti do zdravstvenih nepravilnosti s dugoročnim posljedicama za novorođenče. Jedna od tih nepravilnosti je i cerebralna paraliza koja dovodi do spastičnosti koja uključuje ograničavanje pokreta mišića. Osobito su joj sklona prerano rođena djeca, a može se pojaviti tijekom trudnoće, rađanja ili neonatalnog razdoblja.

 

Svjetski priznati pedijatrijski neurokirug prof. dr. Memet Özek održao je predavanje u Klinici za dječje bolesti Zagreb na temu kirurškog liječenja spastičnost, kao posljedice cerebralne paralize u dječjoj dobi, i kirurškog liječenja epilepsije kod djece. Ovo gostovanje označava početak stručne suradnje Klinike za dječje bolesti Zagreb i zdravstvene grupacije Acibadem.

Prof. dr. Memet Özek voditelj je Centra za pedijatrijsku neurokirurgiju Acibadem Altunizade, Sveučilišne bolnice zdravstvene grupacije Acibadem iz Istanbula. Donedavni je predsjednik Europskog društva za pedijatrijsku neurokirurgiju, aktualni je član brojnih stručnih udruženja, poput Međunarodnog društva pedijatrijskih neurokirurga, te dobitnik niza nagrada za kliničke i znanstvene doprinose u dječjoj neurokirurgiji. Specijalizirao se za dječju neurokirurgiju, osobito kirurgiju duboko smještenih tumora u mozgu (moždano deblo, talamus, hipotalamus), spastičnosti, epilepsije, trauma, urođenih deformacija te za kraniofacijalnu kirurgiju i neuroendoskopiju.

Centar za pedijatrijsku neurokirurgiju Acibadem, kojemu je na čelu prof. dr. Özek, pruža vrhunsku zdravstvenu skrb za novorođenčad i djecu zahvaljujući svom stručnom medicinskom timu i revolucionarnoj tehnologiji. Neurokirurški pedijatrijski programi izvode se u bliskoj suradnji s drugim pedijatrijskim, psihijatrijskim, radiološkim i onkološkim disciplinama kako bi se pružila sveobuhvatna skrb malim pacijentima. Pri tome koriste stečeno iskustvo u procjeni i liječenju najsloženijih neuroloških poremećaja i provođenja najsuvremenijih metoda liječenja. Naime, taj tim je u proteklih 30 godina liječio više od 10 tisuća djece iz cijeloga svijeta s iznimno uspješnim ishodima, pri čemu je stopa smrtnosti oboljelih manja od 0,25%.   

Više o spastičnosti uzrokovanoj cerebralnom paralizom u nastavku govori prof. dr. Özek, s naglaskom na rano otkrivanje bolesti u čemu važnu ulogu, osim pedijatara, imaju roditelji koji već od prvih dana i mjeseci djetetova života sami mogu uočiti određene simptome ove bolesti. 

prof. dr. Memet Özek na ovu je temu nedavno održao predavanje u Klinici za dječje bolesti Zagreb, čime je zdravstvena grupacija Acibadem označila početak suradnje s našom klinikom.
 

Što je cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza definirana kao poremećaj mišićno-koštanog sustava, problem je s kojim se bori više od 17 milijuna ljudi širom svijeta. Ovaj poremećaj razvija se uslijed ozljede mozga koja se može dogoditi tijekom trudnoće, rađanja ili neonatalnog razdoblja. U mnogim slučajevima, međutim, uzrok nije poznat. Ozljeda koja se javlja na mozgu nepovoljno utječe na pokretljivost mišića kod djece. Budući da cerebralna paraliza može biti popraćena i drugim zdravstvenim problemima poput poremećaja govora, sluha ili vida te samim tim dovodi i do nemogućnosti djeteta da se razvije u samostalnu funkcionalnu osobu.

 

Uzroci cerebralne paralize

Najčešći uzroci cerebralne paralize koja se razvija tijekom trudnoće jesu infekcije u moždanom tkivu djeteta zbog infekcija u majčinoj utrobi, kao i embolije i krvarenja koja se javljaju intrauterino. Tijekom poroda pak najčešći je uzrok nedovoljna količina kisika, odnosno ako beba ostane bez dovoljne količine kisika tijekom poroda dolazi do trajnog oštećenja mozga. Uglavnom, ako su bebe rođene plave, ako im se omotala pupčana vrpca oko vrata ili ako ne mogu plakati odmah nakon rođenja, sve to može biti znak da su tijekom poroda ostale bez dovoljne količine kisika  i da je došlo do oštećenja mozga. S druge strane, najčešći problemi koji dovode do cerebralne paralize tijekom neonatalnog razdoblja su infekcije poput meningitisa i teških trauma glave.

 

Simptomi ovise o stupnju i mjestu ozljede

Cerebralna paraliza, koja utječe na kontrolu mišića i pokrete tijela kod  djece, ima različite karakteristike i tipove koji ovise o području mozga koji je ozlijeđen. U spastičnosti povezanoj s cerebralnom paralizom, djeca koja pate od poremećaja osjećaju ozbiljnu krutost u rukama i nogama. Budući da ograničenje kretanja ovisi o području ozljede na mozgu, neka djeca imaju samo ukočenost u rukama dok ih drugi imaju u obje ruke i noge.

 

Što je spastičnost

Spastičnost je najčešći tip poremećaja kretanja kod cerebralne paralize. Ovaj poremećaj  nastaje kod čak 60% djece rođene s cerebralnom paralizom. Spastična cerebralna paraliza napreduje u vidu ograničenih pokreta i deformacija zbog krutosti mišića u rukama i nogama. Spastična cerebralna paraliza podijeljena je na podtipove, ovisno o obliku poremećaja kretanja i njegovom položaju u tijelu. U zajedničkom obliku, mišići ruku ili/i nogu se krute u različitim stupnjevima.U blagom obliku pogođene su samo noge. Djeca s blagim oblikom s vremenom nauče hodati na nožnim prstima. U težem obliku, poremećaj kretanja također se opaža u rukama i gornjim dijelovima nogu. Djeca s ovim oblikom spastičnosti nauče hodati kasno, a neka od njih pak nikada ne prohodaju, dok u najtežim slučajevima čak se uopće ni ne mogu kretati.

prof. dr. Memet Özek unio je novu nadu u liječenje ove bolesti zbog čega je zainteresirao i stručnjake i roditelje.
 

Presudno promatranje djece i njihovog razvoja

Roditelji mogu otkriti cerebralnu paralizu u ranoj fazi od svega 0 do 9 mjeseci života promatrajući razlike u prirodnim kretanjima djeteta. Presudno je promatranje razvoja novorođenčeta. Bebe u ovom stanju imaju ili hipotoniju, odnosno ograničene pokrete ruku i nogu zbog niskog tonusa mišića, ili spastičnost koja ograničava kretnje zbog krutosti mišića. Tkivo mozga takve djece ne uspijeva pomicati udove željenom brzinom. Kašnjenja u razvoju također mogu biti signali koji ukazuju na poremećaj. Na primjer, neuspješno kontroliranje glave na kraju 3. mjeseca života, nemogućnost sjedenja uz podršku u periodu između 5. i 6. mjeseca, nemogućnost sjedenja bez podrške u periodu između 7. i 8. mjeseca.

 

Liječenje cerebralne paralize može početi već u inkubatoru

Kao i svaki drugi poremećaj, rana dijagnoza i liječenje vrlo su važni i kod cerebralne paralize. Kod beba koje rastu i razvijaju se, funkcije mrtvih stanica u mozgu, koje uzrokuju cerebralnu paralizu, mogu se prenijeti na okolne stanice. Ova sposobnost se naziva "neuroplastičnost", a može se postići samo ako se rehabilitacijski postupci započnu vrlo rano. Kod beba s ozbiljnim rizikom, rehabilitacija se čak može pokrenuti već u inkubatoru. Stopa incidencije cerebralne paralize posebno je velika kod beba rođenih prije kraja 30 gestacijskih tjedana i kod djece koja imaju krvarenje u mozgu tijekom prijevremenog poroda. Stoga se takve bebe treba liječiti kao potencijalne pacijente. Konačna i točna dijagnoza zahtijeva MRI mozga.

Trenutno, čak i ako se ozljeda mozga ne može potpuno izliječiti, dobro planirano liječenje može pomoći pacijentima da steknu sposobnost vođenja samostalnog života. Međutim, rana dijagnoza je presudna za takvo liječenje, a kasna dijagnoza vodi ozbiljnim rizicima. Pristup liječenju ovisi dakle o stanju pacijenta, a rehabilitacija u ranoj fazi je naročito važna. Zbog svega navedenog iznimno je važno da se bebe koje su rođene s krvarenjem u mozgu odmah podvrgnu procesu rehabilitacije.

 

Kirurška intervencija za spastičnost

Liječenje beba s dijagnozom spastičnosti povezane s cerebralnom paralizom počinje fizioterapijom. Ako je stanje blaže, moguće ga je prevladati fizikalnom terapijom. Ono što je ovdje izuzetno važno je da se fizikalna terapija izvodi redovno, svaki dan. U takvim se slučajevima problem rješava bez potrebe za dodatnim tretmanom. Međutim, u slučajevima kada se vjeruje da se stanje ne može riješiti samo fizioterapijom, dostupne su i kirurške opcije. Bitno je da se kirurške intervencije za spastičnost izvode bez odgađanja. Operacije spastičnosti ne smiju se odgoditi do poslije dobi od 3 do 6 godina.

 

Cerebralna paraliza ne napreduje, ali ...

Ozljede mozga koje uzrokuju cerebralnu paralizu nisu progresivne. Međutim, abnormalnosti kod kretanja djece koja se ne liječe za vrijeme dok rastu jesu progresivne. U slučajevima cerebralne paralize gdje se spastičnost ne može ublažiti rehabilitacijskim metodama, neophodno je bez odgađanja pribjeći kirurškoj intervenciji. U suprotnom, moguće je da se pokretljivost progresivno pogoršava. Izuzetno je važno da se dobro planirani rehabilitacijski program primijeni dok dijete ne prestane rasti. Najranije doba kada se može obaviti kirurški zahvat su 2,5 do 3. godine djetetova života. Kada se zakasni s operacijom spastičnosti povezane s cerebralnom paralizom zglobovi postaju nepokretni, i u tom slučaju može se samo potražiti pomoć ortopeda.

 

Važna je edukacija obitelji i informiranje o ovoj bolesti

Ako smatrate da vaše dijete ima spastičnost povezanu s cerebralnom paralizom, prikupite informacije o tom stanju i kontaktirajte nadležne institucije. Nemojte usporediti svoje dijete s drugom djecom. Potaknite dijete da radi na svojim vještinama. Učite iz iskustava i priča o uspjehu djece s cerebralnom paralizom i njihovim obiteljima. Ne zanemarujte svoje potrebe i društveno okruženje. Možete pomoći svom djetetu sve dok ostanete dovoljno sabrani i jaki. Postanite dio rehabilitacijskog tima za liječenje i obrazovanje vašeg djeteta. Potaknite svoje dijete na stvari koje ono može učiniti samo za sebe. Prikupite informacije o svojim zakonskim pravima u slučaju spastičnosti povezane s cerebralnom paralizom.

Za više informacija obratite se u Informativni ured Acibadema u Zagrebu na adresi Ribnjak 14, a više informacija može se pronaći i na njihovim internetskim stranicama ili na službenoj Facebook stranici Acibadem Hrvatska.

 


Veliko nam je zadovoljstvo biti vam na raspolaganju za sve vaše medicinske upite.

Acıbadem Zagreb 

Ribnjak 14, 10000 Zagreb

+385 1 44 00 492


 

Promo

Facebook komentari