Sve radite dobro, ali kile ne idu dolje? Možda vas sabotiraju jutarnje navike

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Donosimo znanstvene dokaze koji govore kako postoji veza između naših jutarnjih navika i rizika od izazivanja neravnoteže u tijelu i dobivanja na težini.

 

Jutro određuje naše raspoloženje tijekom dana. Naši jutarnji rituali također su ključni u tome hoćemo li imati veliki ili mali ručak i hoće li tijelo potrošiti sve kalorije ili ih će ih pohraniti.

Donosimo zato znanstvene dokaze koji govore kako postoji veza između naših jutarnjih navika i rizika od izazivanja neravnoteže u tijelu i dobivanja na težini.

 

Ne doručkujete obilno

Vrijeme u koje jedemo puno je važnije od onoga što jedemo. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu dokazali su da je dijeta s bogatim doručkom i laganom večerom puno učinkovitija kada je riječ o održavanju težine, za razliku od dijete koja se temelji na čestom i laganom grickanju.

I to je zato što se brzina metabolizma razlikuje u različitim satima u danu. Glavni zaključak do kojeg su znanstvenici došli je da nikada ne biste trebali odbiti visoko kalorični doručak. Vaš ručak trebao bi biti srednje obilan, a večera lagana.

 

Bježite od sunca

Sunčeva svjetlost doslovno topi masnoću. Barem, bijelo masno tkivo. Kanadski znanstvenici dokazali su da lipidi smanjuju veličinu kada su izloženi sunčevoj svjetlosti.

Ovo otkriće djelomično objašnjava zašto ljudi dobivaju težinu tijekom zime kad nedostaje sunčeve svjetlosti. Najnovije istraživanje, predstavljeno na 20. kongresu europskih endokrinologa, pokazuje da je nedostatak vitamina D povezan i s masnoćama na trbuhu te pretilošću.

Tim nizozemskih istraživača otkrio je, naime, kako se abdominalna masnoća kod žena povezuje s niskom razinom vitamina D, a kod muškaraca je manjak vitamina D povezan s masnoćom u jetri i abdomenu.

Samo imajte na umu da na suncu dobro zaštitite kožu.

 

Nakon buđenja zaboravljate popiti čašu vodu

Tijelo odrasle osobe sastoji se od 55 do 60 posto vode te je čaša vode nakon buđenja jako dobra ideja. Voda ubrzava metabolizam, i time smanjuje rizik od debljanja. Također pomaže tijelu da se riješi toksina. Onima koji žele zdravo smršavjeti pomoći će mlaka voda s malo limuna natašte. Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Voda će također pružiti osjećaj sitosti, te pomaže da se hrana brže i bolje razgradi.

 

Ne vježbate

Osim očitih prednosti poput sagorijevanja kalorija i povećanja brzine metabolizma, jutarnje vježbe mogu vam pomoći da smanjite apetit! Tijekom eksperimenta, istraživači su otkrili da oni koji vježbaju prije doručka jedu manje hrane tijekom dana. Također su otkrili da je vježbanje, dok ste gladni, 20 posto učinkovitije u pogledu gubitka težine od vježbanja tijekom dana.

 

Čuvate ukusnu hranu za ručak ili večeru

Ako ne možete odoljeti slatkim namirnicama, pojedite ih u prvom dijelu dana. Ovo je još jedan zaključak znanstvenika sa Sveučilišta u Tel Aviva. Muffin koji se pojede ujutro dodaje manje centimetara u struku, nego onaj koji se pojede u večernjim satima. Kalorije od šećernih proizvoda lakše je potrošiti ako slatke namirnice jedete u jutarnjim satima.

 

Čitate vijesti ujutro

Tjeskoba uzrokovana 'skrolanjem' jutarnjih vijesti mogu imati negativan utjecaj na vaše zdravlje. To je osobito izraženo ako patite od kroničnog nedostatka sna. Dugotrajni stres naime pretvara matične stanice u masne stanice.

 

Stres uzrokuje da tijelo proizvodi hormone koji mu pomažu da se prilagodi novom okruženju. Ako je stres kratkotrajan, nove masne stanice se ne formiraju. Ako je stres dugoročan, započinje mehanizam "uštede kalorija". Čak i ako počnemo jesti manje, nećemo moći izgubiti težinu sve dok stresna situacija ne završi.

 

Podcjenjujete pomoć kućnih ljubimaca

Pas može postati dobar partner tijekom trčanja, a mačka može učiniti jogu mnogo opuštenijom i ugodnijom. Rezultati istraživanja pokazali su da je vlasnicima kućnih ljubimaca lakše kontrolirati težinu. Pored toga, komunikacija s kućnim ljubimcem i briga za njega može vam dati pozitivne emocije koje smanjuju razinu stresa koji biste inače vjerojatno suzbili uzimanjem kolačića ili čokolade.

 

Facebook komentari