To nam treba Svi pričaju o ovom receptu: Lagan je, a rješava brojne zdravstvene probleme

Vjerojatno ste i vi od svojih starih puno puta čuli kako je ovo jedna od namirnica koju je dobro uvijek imati nadohvat ruke. I to nije izmišljotina, jer ne zovu ga bez razloga od davnina 'kraljem ljekovitih namirnica'.

 

Opće je poznato da se češnjak koristio već u rimskoj, grčkoj i egipatskoj prehrani, a starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za 61 zdravstvenu tegobu.

 

Jeste li znali?

Kroz povijest se koristio i kao lijek za astmu, ubod škorpiona, a tijekom srednjeg vijeka vjerovalo se, i to upravo za crni češnjak, da je lijek za kugu. Dapače, davne 1858. godine Louis Pasteur zapisao je da bakterija ugine nakon što je bila tretirana češnjakom. Još od srednjeg vijeka češnjak se koristio za liječenje rana, cijeli ili usitnjen stavljao se direktno na rane kako bi zaustavio širenje infekcije.

Iz bogate povijesti češnjaka spomenimo i to da je prvi zapisani štrajk u povijesti, do kojeg je došlo u drevnom Egiptu, navodno bio uzrokovan upravo izbacivanjem češnjaka iz svakodnevne prehrane robova. I otac medicine, Hipokrat, preporučivao ga je u prehrani.

 

Sve što trebamo

Osim alicina i dialil sulfida, češnjak sadrži vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Upravo se alicinu pripisuje većina svojstava za zaštitu kardiovaskularnog sustava, jer stimulira imunosni sustav, čisti krvne žile, sprečava razvoj ateroskleroze te stabilizira krvni tlak.

Stoga ne čudi što se u posljednje vrijeme na jednostavan način "uvukao" u kućne ljekarne. Evo kako lako može postati i dio vaše...

Jednostavno pripremite ulje od češnjaka:

Foto: LoboStudio Hamburg/Unsplash

Potrudite se i da češnjak bude domaće proizvodnje.
Sastojci:
  • 4 češnja češnjaka
  • 120-150 ml djevičanskog maslinova ulja

Priprema i čuvanje:

  1. Četiri češnja češnjaka izgnječite ili sitno nasjeckajte i stavite u tavu.
  2. Dodajte mu 120-150 ml maslinovog ulja. Pomiješajte sve zajedno. Pripazite da je češnjak ravnomjerno raspoređen, odnosno da ga prožima maslinovo ulje.
  3. Pirjajte ga na srednje jakoj vatri tri do pet minuta, obavezno povremeno miješajući. Ne dozvolite da se ulje pregrije, kao ni da se češnjak preprži jer će mu onda okus biti gorak.
  4. Kad završite, sve prebacite u staklenku u kojoj ćete ga čuvati i pustite da se potpuno ohladi prije nego što staklenku zatvorite poklopcem.

 

Savjet više!

Ulje čuvajte na hladnom i mračnom mjestu, najbolje u hladnjaku, ali najviše do pet dana. S vremena na vrijeme promiješajte sadržaj staklenke (najbolje jednom dnevno). Nakon ovog vremena, ulje nemojte koristiti u svrhu "liječenja", ali ga možete iskoristiti za kuhanje.

 

Ovakvo ulje, kažu stručnjaci, odlično je u borbi protiv sljedećih zdravstvenih problema:

  • kandide
  • kožnih problema
  • opadanja kose
  • zubobolje
  • visokog kolesterola i krvnog tlaka

 

Kako ga koristiti

Kandida je gljivica koja normalno boravi u našem organizmu, no problemi koje izaziva kada se pretjerano namnoži nisu nimalo bezazleni. Prekomjerno razrasla kandida nije bez razloga postala pošast modernog doba. Češnjak pripremljen na ovaj način uputno je konzumirati oralno, dva puta dnevno po jednu čajnu žličicu.

Više o dijeti koja pomaže kad vas "napadne" kandida pročitajte ovdje.

Za njegu kože, ovo ulje nanesite na problematičan dio kože jednom dnevno i ostavite da se upije.

Za ispadanje kose ga umasirajte tjeme, ostavite da djeluje preko noći i isperite sljedećeg dana.

Kod zubobolje natopite vatu uljem od češnjaka i stavite na bolni zub - alicin iz češnjaka djeluje protuupalno i pomaže u smanjenju bola.

Kod bolesti srca i krvnih žila češnjak djeluje tako da smanjuje rizik od začešljenja krvnih žila i tako prevenira srčani i moždani udar.

 

Facebook komentari