Bapske priče Ups, progutali ste žvakaću gumu - evo što će se zaista dogoditi

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Opasnost jedino postoji ako se u kratkom vremenu proguta velika količina žvakaćih guma.

 

Koliko ste samo puta dok ste bili klinci čuli da će vam se žvaka, ako je progutate, zalijepiti za želudac. Da, naši roditelji imali su zaista lude priče, a sve to kako bi nas spriječili da progutamo stvari koje ne bismo smjeli. Ali kako smo postali stariji i mudriji (?!) znamo da od progutanih sjemenki lubenice neće u nama izrasti stablo :)

No, što je s onim pričama da se žvakaća guma u našem probavnom traktu zadržava godinama.

Naša crijeva mogu se nositi sa svim vrstama ugljikohidrata i bjelančevina i to zbog posebnih enzima koje ih razbijaju u molekule. Žvakaća guma je mješavina gumene baze, zaslađivača, boja i aroma.

Gumena baza prilično je neprobavljiva - to je mješavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska.

 

Ima li opasnosti?

Probavni enzimi našeg želuca ipak ne mogu razbiti gumenu tvar koja se nalazi u žvakaćim gumama. Dakle, naše tijelo razgrađuje šećer i druge arome u žvaki, ali gumena baza prolazi ravno kroz naš sustav.

Drugim riječima, izbacujemo je prilikom nužde. I ne, žvakaća guma se ne zadržava godinama u našem probavnom traktu.

Foto: Istock U trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koje želudac ne može probaviti ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim.

Svatko ima drugačiji tranzitni put, ali žvaka bi trebala proći kroz vaš probavni sustav u roku tri dana.  

 

Opasnost ipak postoji ako se u kratkom vremenu proguta velika količina žvakaćih guma. U tom slučaju može doći do začepljenja probavnog sustava, uglavnom kod djece koja imaju manji probavni trakt od odraslih, ali i to je vrlo rijetko.

 

Facebook komentari