6 učinkovitih savjeta Kako si sami možemo pomoći i smanjiti bol u vratu

IZVOR: Vita

Uvođenje malih promjena u svakodnevnim navikama može poboljšati situaciju s bolnom vratnom kralježnicom.

 

1. Isprepletite ruke i istegnite leđa

Sjedinite na rub stolice i koncentrirajte se na to da izravnate leđa. Isprepletite prste i istegnite ruke prema gore, iznad glave i zadržite se desetak sekundi u tom položaju. Napetost u leđima i vratu smanjit ćete i ako isprepletene prste naslonite iza glave te se dobro istegnete.

 

2.Držite telefon u razini očiju

Da biste izbjegli razvoj degenerativnih promjena na vratu zbog držanja tijela, preporučuje se držanje pametnog telefona u razini očiju jer će takav položaj smanjiti pritisak na vratnu kralježnicu uslijed spuštanja glave.

 

3. Stolice s naslonom za glavu

Ako ste u prilici, nabavite stolicu s visokim naslonom i pazite da vam je zatiljak stalno oslonjen na naslonjač. Takav će položaj smanjiti pritisak na vratnu kralježnicu dok koristite tablet, telefon ili prijenosno računalo.

Jeste li znali?
Stalno spuštanje glave zbog  smartphonea ili računala potiče i razvoj bora na licu i vratu.

Foto: iStock Kad već morate provesti radni dan sjedeći, tada se barem potrudite da to napravite najmanje štetno za svoje zdravlje.
 

4. Koristite princip aktivnog sjedenja

To je termin koji se koristi kada se prisiljavate svjesno biti u uspravnom položaju, a to dovodi do prirodnijeg držanja leđa i vrata. S vremena na vrijeme osvijestite mišiće leđa i razmišljajte o tome da kralježnicu držite uspravnom. Dobra stolica s anatomski oblikovanim naslonom olakšat će aktivno sjedenje, a vrlo je učinkovito i stajanje.

Neka su istraživanja pokazala da radni stolovi uz koje se stoji uvelike smanjuju bolove u leđima i vratu uzrokovane predugim sjedenjem i gledanjem u ekran jer potiču zdrav položaj leđa i vrata.

 

5. Češće si priuštite pauzu

Ako ste zbog posla i obaveza prisiljeni dugo sjediti za računalom, što češće uzimajte pauze. Svakih dvadesetak minuta do pola sata ustanite, uzmite dvije do tri minute odmora te malo prošećite i protegnite noge. To će dobro utjecati na psihu, a ujedno ćete promijeniti položaj tijela, odmoriti oči, ispraviti leđa i vrat.

 

6. Postavite automatske podsjetnike

Ako već koristite pametni telefon, iskoristite i neke njihove zdravstvene pogodnosti. Uključite automatski alarm koji će vas svako malo podsjetiti kako je došlo vrijeme da odvojite koju minutu za sebe i istegnete se. Oni koji imaju uređaje koji se mogu nositi na ruci kao što je iWatch neka uključe aplikaciju koja lagano vibrira i podsjeća vas da se trebate aktivirati, ustati ili minutu koncentrirano disati.

 

Ovdje možete doznati više o posljedicama moderne bolesti koju nazivamo "tech neck".

 

Facebook komentari