Planiranje tjelesnih aktivnosti Zašto nećemo uspjeti kvalitetno smršavjeti bez tjelovježbe?

Uz kardio trening vrlo je važno raditi na povećanju mišićne mase kako bi se ubrzao metabolizam.

 

Piše: mag. kineziologije Dora Vajdić iz Biotrening centra.

 

Kvalitetno mršavljenje i kasnije zadržavanje određene tjelesne težine podrazumijeva kontinuiran rad na sebi – to je svakodnevno praćenje uravnoteženog plana prehrane, ali i stručno vođen trening.

Kalorijski deficit i prilagođavanje jelovnika individualnim potrebama dat će prave rezultate samo ako je potkrijepljen pravilno planiranim i programiranim tjelesnim aktivnostima. Uz kardio trening, vrlo je važno raditi na povećanju (ili bar održavanju) mišićne mase s ciljem dodatnog ubrzanja metabolizma i time veće potrošnje kalorija. Također, starenjem i rigoroznim dijetama dodatno se usporava metabolizam zbog čega je trening s vanjskim opterećenjem posebno važan.

 

KONTINUITET

Internet i mediji danas često proglašavaju jedan tip treninga najboljim za brzo mršavljenje, pa se svi željni brzih rezultata priključuju takvim programima. Činjenica je da nema prave formule: i visokointenzivni intervalni trening, trening s vanjskim opterećenjem i trening izdržljivosti u različitim razmacima i omjerima pomažu u mršavljenju i održavanju određene tjelesne forme.

Ono što je najvažnije jest održavati kontinuitet i ne srljati u ekstreme zbog kojih se često događa yo-yo efekt, ponekad i bolesti ili ozljede.

 

SVE DOBROBITI

Svaki tip treninga ima svoje mjesto, pa je poželjno savjetovati se sa stručnim osobama koje će na temelju detaljne anamneze, dijagnostike te naposljetku i interpretacije rezultata sastaviti plan i program te dugoročno pratiti vaš razvoj. Tjelovježba, bez obzira na njen utjecaj na mršavljenje, ima mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su prevencija razvoja dijabetesa tipa 2, moždanog i srčanog udara.

 

Znanstveno je dokazano da tjelesno aktivni ljudi pokazuju niži rizik za razvoj različitih kognitivnih bolesti poput demencije, depresije i Alzheimera.

 

Upravo zato krajnji cilj svakog pojedinca koji želi smršavjeti treba biti potpuna promjena životnog stila koja će osigurati željeni izgled, ali još važnije, pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje.

 

Facebook komentari